Mobil Meteo.ro - vremea in Romania, vremea azi, starea vremii maine, prognoza meteo. Miercuri, 27 ianuarie 2021 
Prima pagina / Informatii meteo / Prognoza agrometeorologica pentru perioada 10-16 septembrie 2013

Prognoza agrometeorologica pentru perioada 10-16 septembrie 2013

Prognoza agrometeorologica pentru perioada 10-16 septembrie 2013  a fost emisa de Administratia Nationala de Meteorologie.

Sub aspect termic, in acest interval de timp va predomina un regim termic al aerului in general mai ridicat decat in mod obisnuit, pe aproape intreg teritoriul agricol. 

Temperatura medie diurna a aerului se va situa intre 12...24°C, abaterile termice pozitive fiind de 1...6°C, in cea mai mare parte a tarii. 

Temperatura maxima a aerului va fi cuprinsa intre 16...30°C, pe intreg teritoriul agricol. 

Temperatura minima a aerului se va incadra intre 7...19°C, in cea mai mare parte a tarii, cele mai scazute valori inregistrandu-se in zonele depresionare. Regimul termic mediu diurn al solului la adancimea de 5 cm va oscila intre 14...25°C, favorabile pregatirii patului germinativ in vederea insamantarilor de toamna la culturile de rapita si orz. 

Instabilitatea atmosferica se va manifesta prin ploi cu caracter de aversa, insotite de descarcari electrice si intensificari de scurta durata ale vantului, la nivelul intregii tari. Totodata, se pot inregistra cantitati de apa mai insemnate din punct de vedere agricol, iar izolat vor fi conditii de producere a grindinei. 

Caracteristici agrometeorologice 

Continutul de umiditate pe adancimea de sol 0-100 cm in cultura neirigata de porumb, va prezenta valori scazute (seceta pedologica moderata) si deosebit de scazute (seceta pedologica puternica si extrema), in cea mai mare parte a teritoriului agricol. In sudul, vestul si izolat in nordul Transilvaniei, nord-vestul Munteniei si al Olteniei, nord-estul si local in estul Moldovei, izolat in nordul Banatului, aprovizionarea cu apa a solului se va situa in limite satisfacatoare si local apropiate de optim. 

In stratul de sol 0-20 cm (ogor), continutul de apa va inregistra valori scazute si deosebit de scazute, seceta pedologica fiind moderata, puternica si local extrema, in aproape toata tara, cu exceptia unor areale din sudul si vestul Transilvaniei, nord-vestul Olteniei si al Munteniei, nordul Banatului, estul Moldovei, unde rezerva de umiditate din sol se va incadra in limite satisfacatoare si izolat apropiate de optim. 

Sfaturi de specialitate:

- Recoltarea, transportul si depozitarea produsele agricole de sezon; 
- Continuarea lucrarilor de arat pe terenurile eliberate de resturile vegetale si aplicarea ingrasamintelor organice, indeosebi pe arealele agricole cu o aprovizionare satisfacatoare cu apa a solului; 
- Pregatirea patului germinativ si semanatul culturilor de toamna din prima epoca (rapita si orz), in special pe arealele agricole cu o buna aprovizionare cu apa a solului in stratul arabil (0-20 cm); 
- Lucrari de intretinere la pomii fructiferi si vita de vie. 
10 septembrie 2013
Prin utilizarea acestui site sunteti implicit de acord cu Termenii de utilizare
Agentia de stiri Meteo.ro © Copyright 2006-2021 Asociatia pentru Promovarea Economiei Cunoasterii (APEC) & Arhipelago Interactive. Toate drepturile rezervate conform legii
Datele cu caracter personal colectate pe acest site sunt administrate de un operator autorizat inregistrat la Autoritatea Nationala de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal cu nr. 7381.