Mobil Meteo.ro - vremea in Romania, vremea azi, starea vremii maine, prognoza meteo. Miercuri, 20 ianuarie 2021 
Prima pagina / Informatii meteo / Prognoza meteo pentru lunile septembrie, octombrie, noiembrie

Prognoza meteo pentru lunile septembrie, octombrie, noiembrie

Toamna aceasta va fi una calda, cu temperaturi mai mari decat cele normale in majoritatea regiunilor, conform unei prognoze emise de Administratia Nationala de Meteorologie. Din prognoza meteo pentru perioada septembrie-noiembrie 2013 mai aflam ca precipitatiile vor fi mai abundente in partea de nord a tarii.

Septembrie

In prima luna de toamna, temperaturile medii lunare se vor situa peste mediile climatologice in cea mai mare parte a tarii. Astfel, in Banat, Oltenia, Muntenia si Dobrogea mercurul din termometre va urca pana la 19 grade Celsius. In Moldova, valorile termice se vor incadra intre 10 si 18 grade Celsius, in Transilvania – intre 11 si 16 grade Celsius, iar in Crisana si Maramures – intre 14 si 16, respectiv 17 grade Celsius.

Cantitatile de precipitatii vor fi in general normale, exceptie facand regiunile vestice, centrale si nordice, unde se vor inregistra valori de peste 45,5 litri pe metru patrat: Banat, Transilvania, Oltenia – pana la 60 de litri pe metru patrat, Crisana, Maramures, Muntenia – pana la 55 de litri pe metru patrat, Dobrogea – intre 30 si 45 de litri pe metru patrat.

Octombrie

Valorile termice vor fi in general apropiate de normele climatologice, posibil mai ridicate in sudul, sud-estul si vestul tarii. In Banat, Oltenia, Muntenia si Dobrogea, maximele vor atinge 13 grade Celsius in luna octombrie. In Crisana si Moldova, valorile termice vor ajunge la 12 grade Celsius, iar in Maramures si Transilvania, la 11, respectiv 10 grade Celsius.

In ceea ce priveste aversele, acestea vor depasi, in general, mediile climatologice in mara parte a tarii, exceptie facand sud-estul si estul teritoriului, unde vor fi apropiate de normal (38,3 l/mp).   

Precipitatiile vor fi mai abundente in Oltenia (30-75 de litri pe metru patrat), Banat si Maramures (30-55 de litri pe metru patrat, respectiv 35-55 de litri pe metru patrat), Crisana si Muntenia (20-50 de litri pe metru patrat) si Transilvania (24-45 de litri pe metru patrat).

Noiembrie

Ultima luna de toamna va aduce temperaturi apropiate de mediile multianuale, usor mai ridicate insa in sudul si sud-estul Romaniei. Maxime de pana la 7-8 grade Celsius se vor inregistra in Banat, Muntenia si Dobrogea. Valorile termice se vor incadra intre 3 si 6 grade Celsius in Crisana si Oltenia, intre 4 si 5 grade Celsius in Maramures si intre 0 si 5, respectiv 0 si 6 grade Celsius in Transilvania si Moldova.

Cantitatile de precipitatii vor fi peste mediile climatologice in centrul si nord-estul tarii, in timp ce in partea de sud vor fi, in general, deficitare.

Va ploua mai mult in Oltenia, Maramures si Banat unde vor cadea pana la 85, 75, respectiv 65 de litri de apa pe metru patrat. In Crisana si Transilvania, cantitatile de precipitatii vor fi cuprinse intre 40 si 50 de litri pe metru patrat, respectiv 20 -50 de litri pe metru patrat, iar in Dobrogea si Moldova, valorile se vor incadra intre 20-25 si 45 de litri pe metru patrat.
30 august 2013
Prin utilizarea acestui site sunteti implicit de acord cu Termenii de utilizare
Agentia de stiri Meteo.ro © Copyright 2006-2021 Asociatia pentru Promovarea Economiei Cunoasterii (APEC) & Arhipelago Interactive. Toate drepturile rezervate conform legii
Datele cu caracter personal colectate pe acest site sunt administrate de un operator autorizat inregistrat la Autoritatea Nationala de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal cu nr. 7381.