Mobil Meteo.ro - vremea in Romania, vremea azi, starea vremii maine, prognoza meteo. Miercuri, 14 aprilie 2021 
Prima pagina / Informatii meteo / Prognoza agrometerologica pentru perioada 20-26 august 2013

Prognoza agrometerologica pentru perioada 20-26 august 2013

In perioada 20-26 august 2013 vremea se va mentine mai calda decat in mod normal, in cea mai mare parte a teritoriului agricol.

Temperatura medie diurna a aerului va fi cuprinsa intre 18...29°C, valori mai ridicate cu 1...6°C in raport cu normele climatologice, in majoritatea regiunilor. 

Temperatura maxima a aerului se va incadra intre 26...36°C, la nivelul intregii tari. 

Temperatura minima a aerului se va situa intre 12...23°C, in aproape toate zonele de cultura, posibil mai coborate in depresiunile din estul Transilvaniei. 

Sub aspect pluviometric, se prognozeaza ploi locale cu caracter de aversa, reduse cantitativ, insotite de descarcari electrice si intensificari temporare ale vantului, indeosebi in regiunile vestice, nordice si centrale.

Caracteristici agrometeorologice 

In cultura neirigata de porumb, continutul de umiditate pe profilul de sol 0-100 cm, va prezenta valori scazute (seceta pedologica moderata)  si deosebit de scazute (seceta pedologica puternica si izolat extrema), in majoritatea regiunilor agricole. Local in estul Moldovei, nord-vestul Olteniei, nordul Munteniei, sud-vestul Transilvaniei  si sud-estul Dobrogei, aprovizionarea cu apa a solului se va incadra in limite satisfacatoare pana la apropiate de optim. 

In stratul de sol 0-20 cm (ogor), continutul de apa va inregistra valori scazute si deosebit de scazute, seceta pedologica fiind moderata, puternica si extrema, in aproape toata tara. In nord-vestul Olteniei, sud-vestul Transilvaniei  si izolat in nordul Munteniei, rezerva de umiditate din sol se va situa in limite satisfacatoare, apropiate de optim si optime. 

Starea de vegetatie a culturilor agricole 

Regimul termic al aerului si solului mai ridicat decat in mod obisnuit, persistenta insolatiei in orele de amiaza, precum si deficitele accentuate de umiditate din sol vor determina fortarea proceselor de maturare la speciile prasitoare neirigate, ofilirea, 
uscarea partiala/totala a aparatului foliar, formarea de boabe  sistave  si  stiuleti subdimensionati la porumb, iar la floarea-soarelui, capitule mici si un procent ridicat de seminte seci. 

Floarea-soarelui va parcurge predominant maturitatea in ceara (80-100%)  si deplina (10-100%), iar pe unele suprafete din sudul si estul tarii se va putea declansa recoltarea. 

Functie  de  data  semanatului,  porumbul se va afla la maturitatea in lapte (60-100%), ceara (30-100%)  si deplina (10-80%), plantele prezentand o stare de vegetatie in general medie si buna. 

In principalele bazine specializate, la  sfecla de zahar predominante vor fi procesele de ingrosare a axei hipocotile, precum si acumularea zaharului in radacina, iar la  cartof dezvoltarea tuberculilor, vestejirea vrejilor  si maturitatea tehnologica la soiurile de vara, totodata fiind posibila recoltarea. 

Pomii fructiferi vor inregistra cresterea, dezvoltarea  si maturarea rodului, concomitent cu acumularea zaharurilor in fructe, precum  si recoltarea la speciile de sezon. 

In cea mai mare parte a podgoriilor, la vita de vie se vor semnala cresterea si coacerea boabelor, acumularea zaharurilor, local fiind posibila declansarea recoltarii, la soiurile de vara. 

Recomandari de specialitate:

-Continuarea lucrarilor de recoltare, transport  si depozitare la produsele  agricole de sezon; 
-Eliberarea suprafetelor agricole de resturile vegetale; 
- Efectuarea araturilor si pregatirea terenurilor in vederea insamantarilor de toamna pe suprafetele cu o aprovizionare satisfacatoare cu apa a solului; 
- Lucrari de intretinere la speciile de camp, pomii fructiferi  si vita de vie (combaterea bolilor si daunatorilor, erbicidari, tratamente fito-sanitare); 
- Aplicarea irigatiilor pe arealele afectate de seceta pedologica.
20 august 2013
Prin utilizarea acestui site sunteti implicit de acord cu Termenii de utilizare
Agentia de stiri Meteo.ro © Copyright 2006-2021 Asociatia pentru Promovarea Economiei Cunoasterii (APEC) & Arhipelago Interactive. Toate drepturile rezervate conform legii
Datele cu caracter personal colectate pe acest site sunt administrate de un operator autorizat inregistrat la Autoritatea Nationala de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal cu nr. 7381.