Mobil Meteo.ro - vremea in Romania, vremea azi, starea vremii maine, prognoza meteo. Luni, 18 ianuarie 2021 
Prima pagina / Informatii meteo / Prognoza agrometeorologica pentru perioada 2-8 august 2013

Prognoza agrometeorologica pentru perioada 2-8 august 2013

Ministerul Mediului si Schimbarilor Climatice, prin Administratia Nationala de Meteorologie, a eliberat un buletin cu prognoza agrometeorologica pentru perioada 2-8 august 2013.
 
Caracteristici meteorologice 

Sub aspect termic, in  acest interval va predomina o vreme calda in majoritatea  regiunilor agricole, chiar caniculara indeosebi in zonele de campie din sud-vestul tarii. 

Temperatura medie diurnă a aerului se va situa intre 18...29°C, mai ridicată cu 1...6°C in raport cu normalul perioadei, in toate regiunile agricole. 

Temperatura maxima a aerului se va incadra intre 25...37°C, la scara intregii tari.
 
Temperatura minima a aerului va fi cuprinsa intre 10...21°C, pe aproape intreg teritoriul agricol al tarii.
  
Se prognozeaza precipitatii sub forma de ploi locale cu caracter de aversa, reduse cantitativ, insotite de descarcari electrice si intensificari temporare ale vantului. 
 
Caracteristici agrometeorologice 

In cultura neirigata de porumb, rezerva de umiditate pe profilul de sol 0-100 cm, va prezenta valori scazute si deosebit de scazute, seceta pedologica avand diferite grade de intensitate, respectiv moderata, puternica si izolat extrema, in majoritatea regiunilor agricole. In Maramureș, cea mai mare parte a Moldovei, sudul si izolat in vestul, centrul si nordul Munteniei, local in nordul  si sudul Transilvaniei, izolat in sudul Dobrogei, aprovizionarea cu apa a solului se va incadra in limite satisfacatoare pana la apropiate de optim. 
 
Starea de vegetaţie a culturilor agricole 

Regimul termic al aerului  si solului mai ridicat decat in mod normal  si persistenta insolaţiei in orele de amiaza vor determina fortarea proceselor de maturare, ofilirea, rasucirea  si uscarea partiala a aparatului foliar la culturile prasitoare, in special pe 
terenurile unde se menţine fenomenul de secetă pedologica.
  
Cultura de floarea-soarelui va parcurge fazele de maturitate in ceara (40-100%) si deplina (10-70%), in cea mai mare parte a regiunilor agricole.
  
Porumbul  isi va definitiva faza de aparitie a paniculului (100%), aflandu-se predominant in fazele de inflorire, matasire si maturitate lapte (10-100%). Local, la hibrizii extratimpurii si timpurii se va inregistra maturitatea ceara (10-70%). 

Sfecla de zahar va parcurge alungirea  si ingrosarea axei hipocotile (80-100%), local, fiind posibila declansarea fazei de acumulare a zaharului in radacina (10-20%). 
 
In principalele bazine de cultura, cartoful va inregistra fazele de formare si crestere a tuberculilor, precum si vestejirea vrejilor la soiurile de vara.
 
Speciile pomicole vor parcurge cresterea/coacerea rodului, acumularea zaharului in fructe, dezvoltarea mugurelui terminal, iar la soiurile ajunse la maturitatea tehnologica se va inregistra recoltarea. 
 
In toate podgoriile,  vita de vie se va afla in fazele de crestere  si dezvoltare a boabelor, iar local, la soiurile de masa se va putea inregistra acumularea zaharurilor  si coacerea in „parga”. 

Recomandari de specialitate
 
- Continuarea lucrarilor de recoltare, transport  si depozitare la produsele agricole de sezon; 

- Eliberarea terenurilor de resturile vegetale si efectuarea araturilor in vederea insamantarilor de toamna; 

- Lucrari de intretinere la speciile de camp, pomii fructiferi  si vita de vie (combaterea bolilor si daunatorilor, erbicidari, tratamente fito-sanitare); 

- Aplicarea irigatiilor pe suprafetele agricole cu deficite de apa in sol. 
 
1 august 2013
Prin utilizarea acestui site sunteti implicit de acord cu Termenii de utilizare
Agentia de stiri Meteo.ro © Copyright 2006-2021 Asociatia pentru Promovarea Economiei Cunoasterii (APEC) & Arhipelago Interactive. Toate drepturile rezervate conform legii
Datele cu caracter personal colectate pe acest site sunt administrate de un operator autorizat inregistrat la Autoritatea Nationala de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal cu nr. 7381.