Mobil Meteo.ro - vremea in Romania, vremea azi, starea vremii maine, prognoza meteo. Duminica, 9 mai 2021 
Prima pagina / Informatii meteo / Cat de cald va fi in 2100

Cat de cald va fi in 2100

Incalzirea climatica este deja o realitate in Statele Unite, iar cresterea temperaturii medii ar putea depasi 5 grade Celsius pana in 2100, potrivit celui mai pesimist scenariu avansat in raportul preliminar al unui comitet federal de experti publicat vineri.

Amploarea incalzirii climatice la sfarsitul secolului ar urma sa corespunda, potrivit previziunilor, unei acumulari de emisii de gaze cu efect de sera produse de activitatile umane, potrivit oamenilor de stiinta care formeaza acest comitet (National Climate Assessment and Development Advisory Committee) infiintat in 2010 de Departamentul american al Comertului. Acesta este al treilea raport realizat de peste 240 de oameni de stiinta.

Potrivit previziunii optimiste, care se bazeaza pe o reducere substantiala a acestor emisii pana in 2050, cresterea temperaturii medii ar trebui sa fie intre 1,6 si 2,7 grade Celsius pana la sfarsitul secolului. Dar daca aceste emisii de gaze cu efect de sera continua sa creasca, temperaturile ar putea si ele sa creasca cu 2,7 pana la 5,5 grade Celsius, potrivit acestui document de 400 de pagini.

Oceanele ar putea creste cu pana la 1,22 metri

In cadrul negocierilor ONU privind clima, liderii planetei au promis sa limiteze cresterea temperaturilor la maxim 2 grade peste nivelul erei preindustriale. Autorii acestui ultim raport amintesc ca din 1895, temperatura medie a crescut cu 0,8 grade, dintre care 80 la suta din 1980 si afirma ca "schimbarea climatica din ultimii 50 de ani a fost determinata in special de activitatile umane, in special combustia de carbune si petrol".

Incalzirea climatica ce determina topirea ghetarilor, in special in Arctica, a determinat deja cresterea nivelului oceanelor cu aproximativ 20 de centimetri in secolul XX. Din 1992, nivelul cresterii oceanelor s-a dublat, potrivit masuritorilor din satelit. Potrivit acestui raport, oceanele ar putea creste cu 0,3 pana la 1,22 metri pana in 2100, punand in pericol aproape sase milioane de americani care locuiesc in zonele de coasta. "Schimbarea climatica afecteaza deja viata americanilor in timp ce unele fenomene devin din ce in ce mai frecvente si mai intense, intre care valuri de canicula, uragane si, in unele regiuni, inundatii si seceta", scriu expertii.

Presedintele Barack Obama a promis, dupa uraganul Sandy, in noiembrie sa se mobilizeze in cadrul celui de-al doilea mandat pentru a incerca sa gaseasca un compromis in tara in scopul de a actiona asupra incalzirii climatice si "pentru a vedea ce se poate face pe termen scurt pentru reducerea emisiilor de carbon".
14 ianuarie 2013
Prin utilizarea acestui site sunteti implicit de acord cu Termenii de utilizare
Agentia de stiri Meteo.ro © Copyright 2006-2021 Asociatia pentru Promovarea Economiei Cunoasterii (APEC) & Arhipelago Interactive. Toate drepturile rezervate conform legii
Datele cu caracter personal colectate pe acest site sunt administrate de un operator autorizat inregistrat la Autoritatea Nationala de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal cu nr. 7381.