Mobil Meteo.ro - vremea in Romania, vremea azi, starea vremii maine, prognoza meteo. Vineri, 16 aprilie 2021 
Prima pagina / Informatii meteo / 52 grade C in Australia. O noua culoare a fost "inventata" ca sa poata arata cat de grava e situatia

52 grade C in Australia. O noua culoare a fost "inventata" ca sa poata arata cat de grava e situatia

Australia se confrunta in aceste zile cu o situatie fara precedent. Recordul de temperatura inregistrat in ianuarie 1960, de 50.7 grade Celsius, va fi depasit lunea viitoare, cand termometrele vor indica 52 grade C.

Din cauza caniculei extrem de puternice, meteorologii nu au avut de ales si au introdus pe harta temperaturilor o noua culoare, pentru a indica exact gravitatea situatiei. De acum incolo, orice temperatura care va depasi 50 de grade Celsius va fi indicata cu mov aprins pe harta.

Autoritatile din Australia au inregistrat in aceasta saptamana una dintre cele mai incinse zile din ultimii 40 de ani. Luni, temperatura medie a zilei a fost 40.3 grade C, depasind un record vechi de aproape 5 decenii, pentru ca saptamana viitoare sa fie anuntate vesti si mai proaste.

"Ceea ce e cu totul exceptional la acest eveniment este cat de intens si raspandit a devenit", a declarat Aaron Coutts-Smith, de la departamentul de meteorologie din Australia. "In toate regiunile continentului am avut parte de recorduri de temperatura.", mai spune acesta.

In zonele Tasmania si New South Wales, autoritatile intampina probleme ridicate din cauza caniculei. Incendii puternice ameninta flora si fauna din zona, iar Guardian noteaza ca "este doar un semnal pentru ceea ce s-ar putea intampla in viitor", indicand scenariul incalzirii globale in ritm accelerat.

Guardian mai noteaza ca in ultimul deceniu, aceste evenimente meteo exceptionale s-au repetat pe tot globul. In 2003, 40.000 de oameni au murit prematur din cauza temperaturilor extreme, in 2010 in Rusia 50.000 de oameni au murit din cauza caldurii, iar recolte in valoare de 15 miliarde de dolari au fost distruse, pentru ca in acelasi an sa fie semnalata cea mai calduroasa vara din Europa ultimilor 500 de ani.
9 ianuarie 2013
Prin utilizarea acestui site sunteti implicit de acord cu Termenii de utilizare
Agentia de stiri Meteo.ro © Copyright 2006-2021 Asociatia pentru Promovarea Economiei Cunoasterii (APEC) & Arhipelago Interactive. Toate drepturile rezervate conform legii
Datele cu caracter personal colectate pe acest site sunt administrate de un operator autorizat inregistrat la Autoritatea Nationala de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal cu nr. 7381.