Mobil Meteo.ro - vremea in Romania, vremea azi, starea vremii maine, prognoza meteo. Miercuri, 4 august 2021 
Prima pagina / Informatii meteo / INFOGRAFIE "Bestia Estului", fenomenul care ne ingheata sangele

INFOGRAFIE "Bestia Estului", fenomenul care ne ingheata sangele

Un anticiclon urias format desupra Siberiei, botezat de meteorologi cu un nume infricosator, e responsabil pentru fenomenele extreme ale acestei ierni - viscole si geruri naprasnice.

Iarna aspra biciuieste de cateva saptamani regiuni intinse din Europa si America de Nord, provocand deja moartea a sute de persoane. Acest bilant tragic arata ca multa lume a fost luata prin surprindere - si nu vorbim aici de autoritati care, in mod traditional, sunt prinse nepregatite de sosirea iernii. Avand in vedere data din calendar, nu momentul sosirii iernii e cel care surprinde, ci violenta cu care s-au dezlantuit fenomene extreme ca viscolele si gerurile cumplite.

Meteorologii au cautat o explicatie pentru aceasta evolutie a vremii si au gasit rapid vinovatul: un anticiclon urias, extrem de puternic, care s-a format deasupra Siberiei si Peninsulei Scandinave. Din cauza efectelor sale de mare amploare, anticiclonul (zona de presiune atmosferica ridicata) a fost poreclit "Bestia Estului". Ce face, de fapt, "Bestia Estului"? Pur si simplu, fiind masiv si foarte puternic, anticiclonul perturba grav circulatia atmosferica obisnuita de deasupra Europei, mai exact circulatia curentilor-jet.

Curentii de aer de mare altitudine sau curentii-jet (jetstream) sunt, de fapt, vanturi puternice (circa 160 km/h) care inconjoara Pamantul la mare altitudine (10.000 m), de la vest la est, si care, in mod normal, aduc mase de aer de deasupra Atlanticului spre continentul european. Activitatea curentilor-jet este responsabila pentru clima temperata a Europei. Vara, masele de aer umed de deasupra oceanului tempereaza canicula provocata de valurile de aer care patrund dinspre nordul Africii. Iarna, aceleasi mase de aer sunt mai calde decat valurile de aer polar venite dinspre Siberia sau Peninsula Scandinava.

In acest moment, circulatia normala a curentilor-jet deasupra Europei e compromisa de "Bestia Estului"; prin forta si masivitatea sa, anticiclonul "despica" jetstream-ul in doua ramuri, care se indreapta spre Groenlanda, respectiv spre nordul Africii, astfel ca Europa e privata de aportul maselor de aer de deasupra Atlanticului. Concomitent, in zonele "neglijate" de catre jetstream, are loc un transport masiv de aer polar, care este direct responsabil de gerurile cumplite, cu temperaturi de pana la -30 °C. De asemenea, ciocnirea acestui val de aer polar cu aerul mai cald de deasupra Europei provoaca fenomene extreme precum ninsorile abundente si viscolul.

"Bestia", inventie britanica

"Noua normalitate" in materie de clima pare a fi, dupa unii climatologi, caracterizata in principal de fenomene si temperaturi extreme, fara precedent, conform rapoartelor prezentate in decembrie in Qatar la conferinta anuala dedicata climei, organizata de Natiunile Unite.

In acelasi timp, curentul nu este o raritate pentru Romania, din cauza asezarii geografice, "noi suntem tot timpul cu bestia din est, aceasta este o denumire data de britanici", a explicat climatologul Roxana Bojariu. In mod normal, acesta circula de la vest la est, in troposfera, iar in cazurile extreme ale oscilatiei arctice in faza negativa (pe care o traversam acum), curentii de aer circula invers, dinspre continent spre ocean,  aducand mase de aer din Siberia.

Tradus din termenul englezesc "beast from the East", curentul este ceea ce climatologii denumesc "blocaj atmosferic". Ce este acest blocaj si cum apare? "In mod obisnuit, circulatia atmosferica obisnuita, de la Vest la Est aduce, iarna, aer mai cald de deasupra oceanului Atlantic peste Europa continentala. Exista situatii cand aceasta circulatie predominanta este perturbata (incetinita, stopata sau chiar inversata) de prezenta unui camp atmosferic anticiclonic, de presiune ridicata - acesta este blocajul atmosferic", a explicat climatologul.

Blocajele atmosferice ar putea fi influentate de schimbarile climatice

Blocajele atmosferice sunt asociate fazei negative ale oscilatiei nord-atlantice, cunoscuta si sub numele de oscilatie arctica.  Aceste fenomene sunt generate in mod natural de complexitatea interactiunilor dintre componentele sistemului climatic: oceanul, atmosfera, criosfera - invelisul de zapada si gheata, biosfera si litosfera.

Exista studii care sugereaza insa ca frecventa si intensitatea blocajelor atmosferice ar putea fi influentate de schimbarile climatice: diminuarea stratului de gheata marina din Arctica ar putea favoriza cresterea frecventei blocajelor atmosferice. "Este un fenomen natural, legatura cu incalzirea globala nu este clar stabilita in lumea stiintifica", a concluzionat climatologul.

Nu se poate estima o iarna extrema

Masele de aer polar, cu temperaturi sub cele normale, nu sunt iesite din comun zilele acestea, pentru ca intervalul rece este de scurta durata, pana duminica, potrivit prognozei oferite de meteorologul de serviciu de la Institutul National de Meteorologie si Hidrologie (INMH). "Perioadele cu aer polar nu pot fi puse neaparat pe seama incalzirii climei, temperatura minima absoluta in luna decembrie a fost inregistrata in 1998 si a fost de -34,5°C, iar in aceste zile sunt prognozate minime de -26 °C. Intervalul mai rece decat valorile normale face parte din variabilitatea climatica, este normala alternanta", a spus reprezentantul INMH.
13 decembrie 2012
Prin utilizarea acestui site sunteti implicit de acord cu Termenii de utilizare
Agentia de stiri Meteo.ro © Copyright 2006-2021 Asociatia pentru Promovarea Economiei Cunoasterii (APEC) & Arhipelago Interactive. Toate drepturile rezervate conform legii
Datele cu caracter personal colectate pe acest site sunt administrate de un operator autorizat inregistrat la Autoritatea Nationala de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal cu nr. 7381.