Mobil Meteo.ro - vremea in Romania, vremea azi, starea vremii maine, prognoza meteo. Duminica, 9 mai 2021 
Prima pagina / Informatii meteo / Anul 2013, pe cale sa devina cel mai cald din istoria masuratorilor meteorologice

Anul 2013, pe cale sa devina cel mai cald din istoria masuratorilor meteorologice

Specialisti prognozeaza conditii favorabile pentru dezvoltarea unui fenomen "El Nino" incepand din acesta luna pana cel putin spre finalul anului, ceea ce ar putea insemna o crestere a temperaturii medii la nivel global anul viitor. Unele estimari arata ca 2013 ar putea deveni cel mai cald an din istoria masuratorilor meteorologice, depasind astfel 2010.

Climate Prediction Center (CPC) din SUA a prognozat un fenomen slab El Nino, care se va dezvolta incepand din luna septembrie 2012 si va persista pana in februarie 2013. Desi va fi slab, va influenta totusi vremea pe glob, dar la un nivel mai moderat, mai spune CPC.

"El Nino" este denumirea data incalzirii apelor de suprafata din Pacificul ecuatorial, care apare la fiecare 4-12 ani, ducand la o crestere a temperaturilor si la fenomene extreme pe tot globul. Fenomenul opus El Nino este La nina, care duce la racorirea climatului si la fenomene extreme.

Printre consecintele "El Nino" se afla cresterea precipitatiilor in SUA si Peru, ducand la inundatii masive si seceta in vestul Pacificului, asociata de multe ori cu incendiile de vegetatie in Australia. In Europa, efectele El Nino sunt mai mici.

"Daca se vor realiza acele conditii prognozate de oamenii de stiinta din SUA, referitor la dezvoltarea fenomenului El Nino in intervalul urmator, inseamna o influenta majora asupra conditiilor globale de mediu si de vreme, in primul rand - ceea ce inseamna ca va fi din ce in ce mai cald, cu impact in cateva luni asupra climatului la nivel global, cu temperaturi care ar deveni tot mai mari", a explicat meteorologul Silviu Grigore.

"Din acest punct de vedere, este posibil sa se depaseasca anul 2010", a mai spus meteorologul.

Anul 2010 este anul de top al temperaturilor medii globale - au fost 0,53 de grade Celsius peste media perioadei 1961-1990, care a fost de 14 grade Celsius.

"In conditiile in care influenta atropica, emisiile de gaze cu efect de sera se manifesta in acelasi fel putem vorbi despre o probabilitate destul de mare sa se intample acest lucru. Stiinta a evoluat suficient de mult incat sa nu ne inselam major", a adaugat Silviu Grigore.

Vara anului 2012 a fost cea mai calduroasa de cand se fac masuratori in Romania, prin numarul si mai ales persistenta zilelor caniculare, cu temperaturi de peste 35 de grade, si a noptilor tropicale, cu peste 20 de grade, potrivit climatologului Roxana Bojariu. In plus, Bucurestiul a doborat recordul sau de temperatura.
17 septembrie 2012, Sursa: Ziarul de Iasi
Prin utilizarea acestui site sunteti implicit de acord cu Termenii de utilizare
Agentia de stiri Meteo.ro © Copyright 2006-2021 Asociatia pentru Promovarea Economiei Cunoasterii (APEC) & Arhipelago Interactive. Toate drepturile rezervate conform legii
Datele cu caracter personal colectate pe acest site sunt administrate de un operator autorizat inregistrat la Autoritatea Nationala de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal cu nr. 7381.