Mobil Meteo.ro - vremea in Romania, vremea azi, starea vremii maine, prognoza meteo. Luni, 25 ianuarie 2021 
Prima pagina / Informatii meteo / Un nou sistem solar, Kepler 47, descoperit de NASA

Un nou sistem solar, Kepler 47, descoperit de NASA

Kepler 47 este un nou sistem solar, descoperit de NASA. Acesta este primul sistem solar in care doua planete orbiteaza in jurul a doua stele care, la randul lor, se invartesc una in jurul celeilalte, conform astronomilor.

Conform unui raport NASA, sistemul se numeste Kepler 47 si are o stea de dimensiunea Soarelui si o a doua cu doua treimi mai mica. Cele doua orbiteaza una in jurul celeilalte, o data la 7,5 zile. Acest "trafic cosmic" face ca durata unei zile sa varieze foarte mult pe suprafata planetelor.

Planetele care orbiteaza in jurul stelelor sunt mai mari decat Pamantul si una din ele se afla la o distanta suficienta fata de stele, astfel incat este posibil sa aiba apa.

"Cel mai interesant aspect este ca au potential pentru a fi locuite", spune William Welsh, un profesor de astronomie de la Universitatea San Diego, California, citat de Bloomberg.

Masuratorile au aratat ca sistemul se afla la 5.000 de ani-lumina distanta fata de Pamant, in constelatia Cygnus. Un an lumina reprezinta distanta pe care lumina o parcurge in vid, in decursul unui an, si este echivalentul a 9,46 bilioane de kilometri.

Planeta din exteriorul sistemului descoperit, care are aproximativ dimensiunea lui Uranus, incheie o rotatie o data la 303 zile, ceea ce inseamna ca este in asa numita "zona locuibila", in care ar putea exista apa. Planeta din interiorul sistemului este de trei ori mai mare decat Pamantul si face o rotatie completa in 49 de zile.

"Planeta din exterior are mai multi sateliti naturali. Astea trebuie sa fie niste lumi foarte interesante", mai spune Welsh.
30 august 2012, Sursa: Adevarul
Prin utilizarea acestui site sunteti implicit de acord cu Termenii de utilizare
Agentia de stiri Meteo.ro © Copyright 2006-2021 Asociatia pentru Promovarea Economiei Cunoasterii (APEC) & Arhipelago Interactive. Toate drepturile rezervate conform legii
Datele cu caracter personal colectate pe acest site sunt administrate de un operator autorizat inregistrat la Autoritatea Nationala de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal cu nr. 7381.