Mobil Meteo.ro - vremea in Romania, vremea azi, starea vremii maine, prognoza meteo. Duminica, 24 ianuarie 2021 
Prima pagina / Informatii meteo / Un fenomenul extrem de rar vizibil in aceasta saptamana: luna albastra

Un fenomenul extrem de rar vizibil in aceasta saptamana: luna albastra

Vineri, 31 august va avea loc un eveniment destul de rar ce se va petrece pe cer: luna albastra.
 
Almanahul Fermierilor defineste "Luna albastra" (Blue Moon) ca o luna plina, care a avut loc intr-un sezon; un sezon are in mod normal trei luni pline. Daca un sezon are patru luni pline, atunci a treia luna plina este numita luna albastra.
 
Termenul "Luna Albastra" ("blue moon") vine de la folclor. Diferite traditii si conventii plaseaza Luna plina albastra in momente diferite din an. In calendarul hindus, aceasta luna albastra se numeste "Adhik Masa" (Luna extra). Este, de asemenea, cunoscuta si sub numele de Purushottam Maas. 

Luna este colorata de eruptiile vulcanilor

In 1883, celebrul vulcan din Indonezia, Krakatoa, a erupt. Cenusa s-a ridicat in atmosfera Pamantului si luna a devenit albastra si, uneori, verde. 

Misterul unei luni albastre se afla in particulele din atmosfera, usor mai late decat raza de lumina rosie (0,7 microni). 
 
Ultima data cand s-a petrecut acest fenomen a fost in luna martie a anului 2010, iar urmatorul va mai avea loc in 2015, fiind un fenomen posibil cam la 2 ani si jumatate.
 
Pe langa faptul ca este o raritate, probabilitatea ca o luna albastra sa fie vizibila pe cer in toata splendoarea ei este una foarte mica. 
 
30 august 2012
Prin utilizarea acestui site sunteti implicit de acord cu Termenii de utilizare
Agentia de stiri Meteo.ro © Copyright 2006-2021 Asociatia pentru Promovarea Economiei Cunoasterii (APEC) & Arhipelago Interactive. Toate drepturile rezervate conform legii
Datele cu caracter personal colectate pe acest site sunt administrate de un operator autorizat inregistrat la Autoritatea Nationala de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal cu nr. 7381.