Mobil Meteo.ro - vremea in Romania, vremea azi, starea vremii maine, prognoza meteo. Marti, 20 aprilie 2021 
Prima pagina / Informatii meteo / Codurile portocalii si galbene de canicula ne usuca de bani: aproape 500 de lei pe saptamana pentru o familie

Codurile portocalii si galbene de canicula ne usuca de bani: aproape 500 de lei pe saptamana pentru o familie

Medicii recomanda consumul de apa pe canicula

Canicula din aceasta vara a afectat mai mult ca niciodata si buzunarul romanilor. Pentru o saptamana, o familie cu doi copii cheltuieste aproximativ 482 de lei, pentru a face fata arsitei

Pentru a putea face fata caldurii si pentru confortul propriu, in perioada de 36-38 de grade Celsius, este recomandat ca un barbat sa bea trei litri de apa pe zi. Am pus pretul mediu pentru apa, care este undeva la doi lei pe litru. Mai adaugam o bere pe zi, numai bun de baut o data ajunsi acasa sau cu prietenii pe terasa – cu patru lei, trei cupe de inghetara excelente pentru racorire – care ajunge la sase lei.

Nevasta acestuia bea si ea trei litri de apa, mananca inghetata, iar in loc de bere isi cumpara suc natural. Ecuatiile sunt identice. Familia are si doi copii: pentru care medicii recomanda sa bea doi litri de apa pe zi, alaturi de sucuri si inghetata. Tragind o linie, familie consuma 56 de lei pe zi. Pe saptamana se aduna 392 de lei cheltuiti pe canicula.

Cheltuieli la strand

Sa spunem ca in week-end, familia iese la strand: un bilet de adulti fiind de 10 lei, iar pentru copii 5 lei. Cu cele doua zile de balaceala si bronzare ajungem la suma de 452 de lei. La strand, alte cheltuieli sunt absolut necesare, precum cele pentru achizitionarea unei creme anti-solare, cu 30 de lei pret mediu. Deja bugetul ajunge la 482 lei, distractia numai pe o saptaimana de canicula. Nu mai punem achizitionarea unei umbrele, a unei sepci pentru a se apara de razele soarelui.

Factura electrica creste din cauza aerului conditionat

Cei care au aer conditionat acasa au folosit aparatele mai multe ca niciodata, cu riscul ca valoarea facturii la energia electrica sa fie mai mare cu 5-8 la suta. Cei care nu au aer conditionat dau fuga la magazinul de electrice pentru a cumpara un ventilator, avand in vedere ca aerul din apartament este irespirabil. Si consumul de apa creste intr-o saptamana de canicula, din cauza dusurilor mult mai dese.

Canicula ii arde la buzunare si pe soferii care folosesc aerul conditionat in masina, pentru ca autoturismul consuma in medie cu 10-15 la suta mai mult carburant.

Administratia Nationala de Meteorologie (ANM) a anuntat cod portocaliu de canicula in 11 judete din sudul si sud-vestul tarii, luni si marti temperaturile ajungand pana la 39 de grade si disconfortul termic va depasi pragul critic de 80.

Este a treia saptamana din aceasta vara in care ANM anunta cod portocaliu si galben, astfel ca bugetele romanilor sunt puse la grea incercare.
9 iulie 2012, Sursa: Adevarul




Prin utilizarea acestui site sunteti implicit de acord cu Termenii de utilizare
Agentia de stiri Meteo.ro © Copyright 2006-2021 Asociatia pentru Promovarea Economiei Cunoasterii (APEC) & Arhipelago Interactive. Toate drepturile rezervate conform legii
Datele cu caracter personal colectate pe acest site sunt administrate de un operator autorizat inregistrat la Autoritatea Nationala de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal cu nr. 7381.