Mobil Meteo.ro - vremea in Romania, vremea azi, starea vremii maine, prognoza meteo. Joi, 15 aprilie 2021 
Prima pagina / Informatii meteo / Prognoza meteo in perioada 05 - 19 iulie 2012

Prognoza meteo in perioada 05 - 19 iulie 2012

 

ANM a realizat o estimarea a valorilor termice si a precipitatiilor, valabila in perioada 05 - 19 iulie 2012. In acest scop au fost folosite produsele numerice ale Centrului european pentru prognoze pe medie durata (ECMWF) de la Reading, Anglia. Sunt prognozate temperaturile maxime si minime, mediate pentru fiecare regiune a tarii si adaptate local cu modele statistice si sunt indicate perioadele cu probabilitatea cea mai ridicata de aparitie a precipitatiilor. 
 
BANAT 
Temperaturile maxime vor fi ridicate pana in jurul datei de 09 iulie, timp in care vor atinge si pragul caniculei dupa-amiaza, dupa care vor inregistra o scadere treptata pana spre sfarsitul intervalului. In intervalul 5-10 iulie, temperaturile minime se vor mentine la valori ridicate, peste normele climatologice ale perioadei. Dupa acest interval urmeaza o scadere treptata, astfel incat minimele vor ajunge la cote normale. Vor fi ploi locale, mai ales cu caracter de aversa, in general slabe cantitativ, cu probabilitate mai mare de aparitie in intervalul 11-14 iulie. 

CRISANA
In prima saptamana, vremea se va mentine calduroasa, izolat caniculara dupa-amiaza, apoi va intra intr-un proces de racire usoara. In prima parte a intervalului, temperaturile minime se situeaza la valori ridicate, inregistrand apoi o scadere pana la valori apropiate de normele climatologice. Probabilitatea cea mai ridicata de aparitie a ploilor va fi in intervalul 11-14 iulie, cand vor fi averse și descarcari electrice, iar cantitatile de apa vor putea fi, pe arii restranse, importante. 

TRANSILVANIA
Vremea se va raci usor si treptat, astfel incat maxime ridicate, cu valori medii de peste 32 de grade, se vor mai inregistra doar la inceputul intervalului. Temperaturile minime se vor situa in medie intre 16 și 18 grade in prima parte a intervalului, dar vor scadea apoi treptat, astfel incat spre sfarsitul intervalului se vor apropia de mediile multianuale. Incepand cu ziua de 9 iulie, probabilitatea de aparitie a ploilor va fi in creștere, urmand ca, mai ales in 12 și 13 iulie instabilitatea atmosferica sa fie accentuata. Aversele, insotite de descarcari electrice, vor putea fi, local, importante cantitativ. 

DOBROGEA
Temperaturile maxime medii se vor situa in cea mai mare parte a intervalului in jurul valorii de 30 de grade, usor mai ridicate la inceput si posibil mai scazute la final. Temperaturile minime se vor mentine la valori ridicate, de peste 20 de grade, mai putin la sfarsitul intervalului cand vor avea o scadere usoara. Probabilitatea de aparitie a ploilor va fi redusa. 

MARAMURES
Maximele termice vor fi in scadere treptata, de la valori medii de 33...35 de grade, pana spre 26..28 de grade, scaderea mai accentuata producandu-se dupa data de 10 iulie. Temperaturile minime se mentin constante pana in jurul datei de 10 iulie, cu valori medii cuprinse intre 17 si 19 grade, dupa care vor fi in scadere usoara astfel incat spre finalul intervalului se vor situa in jurul normelor climatologice. Instabilitatea atmosferica va fi accentuata incepand cu 9..10 iulie, iar aversele, insotite de descarcari electrice, vor fi, pe arii restranse, importante cantitativ. 

MOLDOVA
Temperaturile maxime vor caracteriza o vreme calduroasa  in prima saptamana din interval, cu valori ce vor mai atinge 34...35 de grade. Dupa data de 10 iulie vremea va intra intr-un proces de racire usoara, cu temperaturi maxime ce se vor apropia de normalul perioadei. In intervalul 04-10 iulie, temperaturile minime vor avea valori ridicate pentru aceasta perioada, cu valori de peste 18...19 grade, dupa care vor scadea treptat. In a doua parte a intervalului este de așteptat o accentuare a instabilitatii atmosferice, dar aversele vor fi, in general, neimportante cantitativ. 
  
MUNTENIA
Temperaturile maxime se vor mentine peste normele climatologice in primele zile, cand va mai fi canicula, apoi vor fi in scadere ușoara și treptata. In intervalul 05-10 iulie, valorile temperaturilor minime ale aerului vor fi ridicate și vor depași, in medie, 18 grade, dupa care vor intra intr-un proces de scadere treptata, inspre mediile multanuale. Vor fi ploi in general slabe și pe arii restranse, cu probabilitate mai mare de aparitie intre 10 și 14 iulie. 
   
OLTENIA
Temperaturile maxime  se vor situa peste normele climatologice pana in jurul datei de 9 iulie, vremea mentinandu-se caniculara. Apoi, maximele vor scadea ușor și treptat. Prima jumatate a intervalului va fi caracterizata de minime ridicate, cu valori medii de 19..21 de grade, dupa care tendinta va fi de scadere usoara, pana la valori normale pentru aceasta perioada. Ploile vor fi pe arii restranse și slabe cantitativ, cu probabilitate mai mare de aparitie in intervalul 12-14 iulie. 

LA MUNTE 
Valorile termice se vor mentine peste normele climatologice, atat ziua cat  și noaptea, pana in jurul datei de 10 iulie, dupa care vor fi in scadere ușoara. Instabilitatea atmosferica va fi accentuata in a doua parte a intervalului, dar aria ploilor importante cantitativ nu va fi foarte extinsa.
6 iulie 2012, Sursa: Administratia Nationala de Meteorologie
Prin utilizarea acestui site sunteti implicit de acord cu Termenii de utilizare
Agentia de stiri Meteo.ro © Copyright 2006-2021 Asociatia pentru Promovarea Economiei Cunoasterii (APEC) & Arhipelago Interactive. Toate drepturile rezervate conform legii
Datele cu caracter personal colectate pe acest site sunt administrate de un operator autorizat inregistrat la Autoritatea Nationala de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal cu nr. 7381.