Mobil Meteo.ro - vremea in Romania, vremea azi, starea vremii maine, prognoza meteo. Duminica, 17 ianuarie 2021 
Prima pagina / Informatii meteo / Cum ii afecteaza canicula pe bolnavi

Cum ii afecteaza canicula pe bolnavi

Caldura suprasolicita organismul, iar acest lucru, pe fondul unor vulnerabilitati, este resimtit mai acut de catre cei cu probleme de sanatate

In lipsa unor masuri de protectie, canicula care a cuprins Romania de cateva zile isi poate pune amprenta negativ asupra fiecarui organism, atentioneaza medicii. Exceptand copiii si batranii, care sunt cele mai vulnerabile categorii, bolnavii cronic sunt persoane in cazul carora expunerea la soare la ore nepotrivite (de exemplu, in miezul zilei) poate duce la inrautatirea starii lor si chiar la deces.

In aceasta categorie intra persoanele cu boli cardiace, cele cu hipertensiune, cele cu afectiuni ale sistemului respirator (BPOC, bronsita etc.), cele cu diabet (cele mai multe prezinta o vulnerabilitate la nivelul inimii) si cele cu afectiuni endocrinologice. De asemenea, masuri de precautie se impun si in cazul persoanelor care au boli de rinichi si al celor cu tulburari la nivelul sistemului nervos central, asa cum sunt maladiile Alzheimer si Parkinson.

Oboseala inimii, risc de deces

In general, expunerea la temperaturi ridicate determina o suprasolicitare a aparatului cardiovascular, care se manifesta prin cresterea frecventei batailor si a debitului inimii, prin scaderea tensiunii arteriale si a cantitatii de oxigen care ajunge la inima.

In cazul celor cu boli de inima, aceste modificari din corp pot determina, in prima instanta, stari de lesin. Insa, in unele cazuri, caldura excesiva poate favoriza decesul. "Atunci cand este foarte cald, organismul depune un efort suplimentar pentru a-si mentine propria temperatura in limite normale. Iar pentru a se elimina caldura din corp, vasele de sange se dilata, iar la nivel periferic se produce o vasodilatatie puternica", explica prof. dr Mircea Cinteza, medic primar cardiolog la Spitalul Universitar de Urgenta din Bucuresti.

In aceste conditii, cardiacii ar trebui sa ia in serios atentionarea de cod galben de canicula (se preconizeaza temperaturi care pot ajunge pana la 38 de grade Celsius), emisa de Administratia Nationala de Meteorologie pana joi, cel putin. In cazul persoanelor diag-nosticate cu diferite afectiuni respiratorii,  temperaturile de peste 35 de grade Celsius pot creste riscul de sufocare.

"Pentru persoanele diagnosticate cu bronsita, cu astm ori cu emfizem pulmonar inhalarea aerului cald are efect constrictiv asupra cailor respiratorii, in sensul ca reduce diametrul bronhiilor, ceea ce atrage dupa sine crize mai frecvente de sufocare", explica prof. dr Florin Mihaltan, presedintele Societatii Romane de Pneumologie. 

Beti apa la fiecare jumatate de ora!

Se vor lua masuri suplimentare si pentru prevenirea deshidratarii, deoarece multi bolnavi cronic ajung la spital din cauza unei hidratari superficiale. Ca sa fiti siguri ca beti cei doi litri de apa indispensabili corpului pentru a functiona normal, care in timpul verii pot ajunge pana la 2,5 litri, medicii recomanda sa se bea o cana cu apa la fiecare jumatate de ora.
20 iunie 2012, Sursa: Adevarul
Prin utilizarea acestui site sunteti implicit de acord cu Termenii de utilizare
Agentia de stiri Meteo.ro © Copyright 2006-2021 Asociatia pentru Promovarea Economiei Cunoasterii (APEC) & Arhipelago Interactive. Toate drepturile rezervate conform legii
Datele cu caracter personal colectate pe acest site sunt administrate de un operator autorizat inregistrat la Autoritatea Nationala de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal cu nr. 7381.