Mobil Meteo.ro - vremea in Romania, vremea azi, starea vremii maine, prognoza meteo. Duminica, 17 ianuarie 2021 
Prima pagina / Informatii meteo / Prognoza meteo in intervalul 12 - 25 iunie 2012

Prognoza meteo in intervalul 12 - 25 iunie 2012

ANM a realizat o estimarea a valorilor termice si a precipitatiilor, valabila in perioada 12 - 25 iunie 2012. In acest scop au fost folosite produsele numerice ale Centrului european pentru prognoze pe medie durata (ECMWF) de la Reading, Anglia. Sunt prognozate temperaturile maxime si minime, mediate pentru fiecare regiune a tarii si adaptate local cu modele statistice  si sunt indicate perioadele cu probabilitatea cea mai ridicata de aparitie a precipitatiilor.   

BANAT
La inceputul perioadei de prognoza temperaturile medii vor avea o tendinta de scadere, pentru ca intre 14 si 19 iunie sa creasca constant, vremea devenind calduroasa. Dupa 19 iunie mediile termice scad usor si treptat, indeosebi la valorile maxime care, spre 25 iunie, revin la normal.  Vor fi averse importante cantitativ, insotite de descarcari electrice, la inceputul intervalului. Intre 14 si 19 iunie probabilitatea de precipitatii va fi foarte redusa, iar dupa 20 iunie ploile isi vor face din nou aparitia, mai importante cantitativ in ultimele zile ale intervalului.
 
CRISANA  
Regimul termic va marca o scadere in primele zile, urmata de o crestere intre 14 si 19 iunie, cand vremea va deveni calduroasa, temperaturile maxime depasind usor,  in medie, valoarea de 30 de grade. Apoi mediile termice vor scadea usor de la o zi la alta, apropiindu-se de normele climatologice ale ultimei decade a lunii iunie.  Probabilitatea pentru averse importante cantitativ si insotite de descarcari electrice se va mentine ridicata pana pe 14 iunie, iar in intervalul 15-19 iunie doar izolat si trecator vor mai fi ploi slabe, de scurta durata. Averse mai insemnate se vor semnala ulterior, intre 20 si 25 iunie.  

TRANSILVANIA
Dupa primele 2 zile temperaturile medii vor marca o scadere, mai accentuata la valorile minime, in jurul datei de 15 iunie. Ulterior vremea va intra intr-un proces de incalzire treptata, devenind calduroasa in intervalul 18-20 iunie. Dupa aceasta data si pana la sfarsitul perioadei de prognoza se va produce o usoara  racire, valorile termice apropiindu-se din nou de mediile multianuale ale perioadei.  In intervalul 15-19 iunie probabilitatea de precipitatii va fi foarte redusa. In restul perioadei de prognoza vor fi averse, mai importante cantitativ dupa data de 20 iunie.  

MARAMURES
O usoara scadere a regimului termic se va produce in jurul datei de 14 iunie, dupa care temperatura aerului va creste treptat, caracterizand o vreme calduroasa in intervalul 18-20 iunie. Apoi mediile termice vor scadea usor de la o zi la alta, apropiindu-se de cele climatologice ale ultimei decade a lunii iunie.  In primele zile ale intervalului aversele vor fi mai insemnate cantitativ, dar intre 15 si 19 iunie numai trecator si pe arii restranse vor fi ploi slabe de scurta durata. Probabilitatea pentru precipitatii importante va creste dupa data de 20 iunie.   

MOLDOVA
Dupa o crestere semnificativa a temperaturii pe parcursul zilei de 13 iunie, cand mediile temperaturilor maxime vor depasi usor 30 de grade, vremea se va raci treptat pana spre 15 iunie. Apoi temperaturile vor creste  si, la sfarsitul celei de-a doua decade a lunii, vremea va redeveni calduroasa, cu medii ale valorilor termice maxime de aproximativ 30 de grade si minime de 18 grade. Abia spre sfarsitul intervalului, o noua  racire va aduce regimul termic la normal.   In prima parte a intervalului de prognoza aversele se vor semnala pe arii destul de restranse si nu vor fi prea insemnate cantitativ. Abia dupa 20 iunie creste probabilitatea ca precipitatiile sa se extinda ca arie si sa fie, izolat, mai abundente.   

DOBROGEA
Pe 13 iunie se vor intregistra cele mai ridicate temperaturi maxime din intervalul de prognoza, ajungand la o medie de 30 de grade la amiaza. Pe 14 iunie se va produce o racire a vremii care va aduce temperaturile la valori normale pana spre 17 iunie, dupa care un nou proces de incalzire va determina, in jurul datei de 20 iunie, valori diurne de aproximativ 29 de grade. Racirea usoara si treptata care se va produce ulterior va determina un regim termic normal catre finalul perioadei.   Precipitatiile, slabe cantitativ si pe arii restranse, se vor semnala cu o probabilitate mai mare in jurul datelor de 14 si 20 iunie, precum si in intervalul 22-25 iunie.  

MUNTENIA
Dupa o prima zi calduroasa, chiar caniculara local dupa-amiaza, temperatura aerului va scadea spre valori normale pe 14-15 iunie. O noua incalzire va determina valori termice peste normele climatologice ale perioadei pe 19-21 iunie, pentru ca spre sfarsitul intervalului vremea sa redevina normala termic.   In primele zile ale intervalului doar pe arii restranse vor fi ploi de scurta durata, slabe cantiativ. Probabilitatea de averse pe arii mai exinse va creste dupa data de 20 iunie.  

OLTENIA
Dupa primele zile ale intervalului, cand temperaturile se vor situa peste mediile climatologice ale perioadei, va urma o racire, valorile termice devenind cele normale pentru jumatatea lunii iunie. Ulterior datei de 15 iunie, vremea va intra intr-un proces de incalzire, redevenind calduroasa in jurul datei de 19...20 iunie. Abia spre sfarsitul intervalului temperatura va marca din nou o scadere, spre valori normale.  Probabilitatea de aparitie a precipitatiilor va fi foarte redusa pana pe data de 19 iunie. Apoi, in intervalul 20-25 iunie, se vor semnala averse, moderate cantitativ, la nivel local.  

LA MUNTE
O racire a vremii se va produce in jurul datei de 15 iunie, cand temperaturile minime vor fi, in medie, de numai 6...7 grade, iar cele maxime de 15...16 grade. Apoi vremea se va incalzi treptat, se vor atinge din nou valori medii de peste 20 de grade la amiaza in intervalul 18-20 iunie, dupa care apare o tendinta de usoara scadere a regimului termic, ce se va mentine pana la sfarsitul intervalului.  In primele zile, doar pe arii restranse vor mai fi ploi slabe, de scurta durata. Dupa 15 iunie si pana pe 19 iunie probabilitatea de aparitie a acestora va fi extrem de redusa, si abia dupa 20 iunie aversele mai importante cantitativ se vor extinde ca arie.   
12 iunie 2012, Sursa: Agentia Nationala de Meteorologie
Prin utilizarea acestui site sunteti implicit de acord cu Termenii de utilizare
Agentia de stiri Meteo.ro © Copyright 2006-2021 Asociatia pentru Promovarea Economiei Cunoasterii (APEC) & Arhipelago Interactive. Toate drepturile rezervate conform legii
Datele cu caracter personal colectate pe acest site sunt administrate de un operator autorizat inregistrat la Autoritatea Nationala de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal cu nr. 7381.