Mobil Meteo.ro - vremea in Romania, vremea azi, starea vremii maine, prognoza meteo. Miercuri, 27 ianuarie 2021 
Prima pagina / Informatii meteo / Prognoza meteo in intervalul 28 mai - 10 iunie 2012

Prognoza meteo in intervalul 28 mai - 10 iunie 2012

ANM a realizat o estimarea a valorilor termice si a precipitatiilor, valabila in perioada 28 mai - 10 iunie 2012. In acest scop au fost folosite produsele numerice ale Centrului european pentru prognoze pe medie durata (ECMWF) de la Reading, Anglia. Sunt prognozate temperaturile maxime si minime, mediate pentru fiecare regiune a tarii si adaptate local cu modele statistice  si sunt indicate perioadele cu probabilitatea cea mai ridicata de aparitie a precipitatiilor.   

BANAT
Valorile medii ale temperaturii aerului vor marca o crestere usoara si treptata pana in data de 1 iunie, dupa care, pe 2 si 3 iunie, vremea se va raci. Din 6 iunie, vremea va intra intr-un proces de incalzire treptata, mediile temperaturilor maxime atingand spre sfarsitul perioadei de prognoza valori de 28 de grade, usor mai ridicate decat mediile multianuale ale primei decade din luna iunie.   Aversele, insotite si de descarcari electrice, se vor semnala temporar pana in data de 6 iunie, dupa care probabilitatea de precipitatii se va reduce semnificativ.  

CRISANA   
Valorile termice medii, atat minime cat si maxime, vor creste treptat pana la 1 iunie, vor marca o scadere pe 2 si 3 iunie, dupa care vremea va intra intr-un proces de incalzire, iar mediile temperaturii aerului vor atinge la sfarsitul intervalului valori usor peste mediile multianuale. In ultimele zile ale lunii mai, probablitatea pentru precipitatii abundente va fi mai redusa, dar va marca o crestere sensibila in intervalul 1-2 iunie, cu tendinta de mentinere pana spre 6 iunie. Ulterior, ploile se vor semnala pe arii restranse si nu vor fi abundente.  

TRANSILVANIA
Temperaturile medii vor fi in crestere treptata, spre valori ce vor ajunge sa caracterizeze o vreme normala din punct de vedere termic in intervalul 1-6 iunie si calda spre sfarsitul primei decade a lunii iunie, cand mediile maximelor termice se vor situa in jurul valorii de 26 de grade.   Probabilitatea pentru ploi abundente va scadea progresiv in ultimele zile din luna mai, pentru ca in primele zile din iunie sa creasca din nou. Gradul de instabilitate atmosferica va fi considerabil mai redus abia dupa data de 6-7 iunie.  

MARAMURES
In primele zile ale intervalului vremea se va incalzi. O usoara racire se va produce pe 2-3 iunie, pentru ca apoi temperaturile sa creasca treptat spre valori usor peste normele climatologice ale perioadei, cu maxime a caror medie va atinge 26 de grade. Aversele insotite  si de descarcari electrice vor fi prezente, temporar, pe tot parcursul intervalului de prognoza, dar probabilitatea pentru cantitati de apa mai importante va fi mai mare in jurul datei de 2 iunie.  

MOLDOVA
Temperaturile medii vor avea valori minime relativ constante pana pe data de 1 iunie, dupa care vor marca o crestere treptata. Mediile maximelor vor creste in primele zile, apoi vor marca o scadere pe 31 mai, pentru ca ulterior sa creasca din nou spre valori comparabile cu mediile multianuale.  Precipitatii importante cantitativ vor cadea in primele doua zile ale intervalului, apoi va urma o scurta perioada in care precipitatiile vor fi nesemnificative, pentru ca intre 2 si 5 iunie aversele sa fie din nou de interes, dar la cote mai reduse. Dupa 6 iunie va mai ploua doar sporadic si slab cantitativ.  

DOBROGEA
Pana pe data de 2 iunie, regimul termic va marca o crestere treptata spre valori normale, in jurul carora  se  va  mentine pana pe 6 iunie. Apoi temperaturile vor avea o noua crestere, atingand, spre sfarsitul intervalului, 26 de grade.  Probabilitatea de aparitie a averselor, insotite de descarcari electrice si intensificari ale vantului, va fi mai mare  in intervalul 28-30 mai.  

MUNTENIA
In primele zile ale intervalului, temperaturile medii vor marca o crestere atat la valorile maxime cat  si la cele minime, care se vor apropia de mediile mutianuale ale primei decade din iunie. Dupa o stationaritate in intervalul 2-6 iunie, valorile termice vor creste din nou, spre valori medii minime de aproximativ 14 grade si maxime de 28 de grade, ce vor caracteriza o vreme calda. Instabilitatea atmosferica va fi accentuata pana spre 30 mai, cand aversele vor fi, temporar, importante cantitativ. Apoi, ploile vor fi in general slabe  si vor avea o probabilitate mai mare de aparitie in zonele de deal.  

OLTENIA
Vremea se va incalzi treptat de la o zi la alta pana pe 31 mai, apoi va urma o perioada in care mediile temperaturii aerului nu vor avea variatii importante, pentru ca dupa 6 iunie sa marcheze o crestere spre valori ce vor caracteriza o vreme usor mai calda decat in mod normal pentru aceasta perioada a anului. Temporar va ploua, mai ales in zonele deluroase, iar probabilitatea de averse mai importante cantitativ va fi mai mare in primele zile si, din nou, in perioada 1-5 iunie.  

LA MUNTE  
Temperaturile minime vor avea valori medii in crestere, de la valori de 2...3 grade la inceputul intervalului, spre 8...9 grade in jurul datei de 10 iunie.  Temperaturile maxime medii vor marca o usoara crestere in ultimele zile ale lunii mai, apoi se vor mentine apropiate de mediile mutianuale ale perioadei pana spre 6 iunie, dupa care vor creste usor si treptat de la o zi la alta.  Vremea se va mentine in general instabila, ploile vor avea mai ales caracter de aversa, vor fi descarcari electrice, iar cantitatile de apa vor fi mai importante in primele zile, apoi intre 2 si 6 iunie. 
29 mai 2012, Sursa: Agentia Nationala de Meteorologie
Prin utilizarea acestui site sunteti implicit de acord cu Termenii de utilizare
Agentia de stiri Meteo.ro © Copyright 2006-2021 Asociatia pentru Promovarea Economiei Cunoasterii (APEC) & Arhipelago Interactive. Toate drepturile rezervate conform legii
Datele cu caracter personal colectate pe acest site sunt administrate de un operator autorizat inregistrat la Autoritatea Nationala de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal cu nr. 7381.