Mobil Meteo.ro - vremea in Romania, vremea azi, starea vremii maine, prognoza meteo. Sambata, 8 mai 2021 
Prima pagina / Informatii meteo / Topirea gheturilor arctice elibereaza cantitati uriase de metan

Topirea gheturilor arctice elibereaza cantitati uriase de metan

Temuta si des pomenita Apocalipsa pare a se concretiza intr-un scenariu nebanuit de marea masa a oamenilor. Cercetatorii americani au descoperit mii de locuri in Arctica unde calota glaciara s-a topit in urma accelerarii incalzirii globale, iar cantitatile imense de metan depozitate acolo timp de milenii au inceput sa fie eliberate in atmosfera.

In ceea ce priveste cantitatile emise, metanul este al doilea gaz ca importanta in provocarea efectului de sera, dupa dioxidul de carbon, iar nivelul sau a inceput brusc sa creasca dupa cativa ani de stabilitate.

Exista multe surse de gaze cu efect de sera pe Terra, unele naturale, altele legate de activitatile umane, precum gropile de gunoi si fermele de animale, iar identificarea exacta a celor care emit metan nu este o operatiune usoara.

Insa cercetatorii din cadrul unui nou proiect care vizeaza Arctica, condusi de Katey Walter Anthony din cadrul Universitatii Alaska din Fairbanks, au reusit sa identifice depozitele naturale de metan pe baza proportiei diferitilor izotopi de carbon din moleculele de metan. Ei au identificat, in Alaska si Groenlanda, peste 150.000 de puncte in care exista emisii naturale de metan, in lacuri situate la marginea calotelor glaciare.
22 mai 2012, Sursa: Descopera.ro
Prin utilizarea acestui site sunteti implicit de acord cu Termenii de utilizare
Agentia de stiri Meteo.ro © Copyright 2006-2021 Asociatia pentru Promovarea Economiei Cunoasterii (APEC) & Arhipelago Interactive. Toate drepturile rezervate conform legii
Datele cu caracter personal colectate pe acest site sunt administrate de un operator autorizat inregistrat la Autoritatea Nationala de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal cu nr. 7381.