Mobil Meteo.ro - vremea in Romania, vremea azi, starea vremii maine, prognoza meteo. Sambata, 23 ianuarie 2021 
Prima pagina / Informatii meteo / Cand a inceput de fapt incalzirea globala

Cand a inceput de fapt incalzirea globala

Studiul spune ca oceanele nu s-au incalzit brusc in ultimii 50 de ani, din cauza activitatii umane

Un nou studiu publicat de revista "Nature Climate Change" aduce o noua teorie in atentia celor interesati de incalzirea globala: aceasta nu ar fi inceput in anii `60, ci inca de acum 100 de ani.

Oamenii de stiinta de la Oceanograful Scripps din San Diego (SUA) au analizat datele colectate de voiajul navei HMS Challenger intre 1872 si 1876. Desi temperaturile masurate nu au fost luate decat din 300 de zone ale oceanului, concluzia este ca a existat o continua crestere incepand din acea perioada.

Astfel, studiul condus de Dean Roemmich arata o crestere cu 0,33 de grade Celsius a temperaturii oceanelor in portiunile superioare si pana la 700 de metri adancime. De asemenea, la adancimi mai mari, s-au inregistrat cresteri de 0,59 de grade Celsius.

Importanta acestor date este colosala, deoarece se stie ca temperatura apei este un bun indicator asupra incalzirii globale, iar 90% din caldura in exces adunata de-a lungul anilor este stocata in ocean.

"Magnitudinea cresterii temperaturii din 1870 este de doua ori mai mare decat cea inregistrata in ultimii 50 de ani", a declarat Roemmich.

Astfel, descoperirea arata ca incalzirea oceanelor in ultimii 100 de ani si chiar mai mult a fost mult mai mare si mai constanta decat se credea si nu este vorba despre o crestere brusca in ultimii 50 de ani.
3 aprilie 2012, Sursa: Adevarul
Prin utilizarea acestui site sunteti implicit de acord cu Termenii de utilizare
Agentia de stiri Meteo.ro © Copyright 2006-2021 Asociatia pentru Promovarea Economiei Cunoasterii (APEC) & Arhipelago Interactive. Toate drepturile rezervate conform legii
Datele cu caracter personal colectate pe acest site sunt administrate de un operator autorizat inregistrat la Autoritatea Nationala de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal cu nr. 7381.