Mobil Meteo.ro - vremea in Romania, vremea azi, starea vremii maine, prognoza meteo. Joi, 6 mai 2021 

Vine seceta?

"Daca nu ploua in aprilie si mai va fi un an mai greu decit 2007", avertizeaza directorul ANM. In ciuda caderilor masive de zapada, debitul Dunarii se afla inca sub cota normala.

Romania va avea un an agricol mai greu, desi zapada cazuta in aceasta iarna a contribuit la refacerea rezervei de umiditate din sol, daca spre finele lunii aprilie si in luna mai nu vor exista precipitatii. Anuntul a fost facut ieri de directorul general al Administratiei Nationale de Meteorologie (ANM), Ion Sandu. "Fara acest strat de zapada cazut in iarna, dupa parerea mea, productia agricola era compromisa total. Faptul ca a fost acest strat de zapada, din punct de vedere pedologic, mai avem o sansa. Problema este ce facem atunci cand ni se solicita sa spunem daca este seceta sau inundatii. Incerc o argumentatie logica. In ianuarie si februarie am avut cantitati mari de precipitatii, mai mari decat normele. In martie, stam foarte rau, cu precipitatii de sub 10 l/mp. Mai sunt cateva zile si precipitatiile vor fi slabe si nu vom depasi 10 l/mp. Raspunsul meu la intrebarea daca va fi seceta in Romania este ca, daca la sfarsitul lunii aprilie si in luna mai nu ploua va fi un an mai greu decat in 2007. Daca luna aprilie nu va semana cu martie din punct de vedere al precipitatiilor, putem spune ca vom avea un an agricol bun, nu foarte bun, pentru ca deja se stie ca rapita este compromisa", a explicat Sandu, citat de Agerpres.

O zi cu inundatii, 29 de zile cu seceta

Potrivit sefului ANM, in ceea ce priveste prognoza pe urmatoarele trei luni, cantitatile de precipitatii din Romania vor fi apropiate de normele climatologice, insa acest lucru nu exclude seceta. "Ce ne spun prognozele pe trei luni? Cantitatile de precipitatii pe Romania vor fi apropiate de normele climatologice. Daca se realizeaza aceste prognoze, din punct de vedere pedologic, avem o sansa. In momentul de fata, stratul de zapada a refacut rezerva de umiditate in sol si nu stam rau. Problema mea este seceta hidrologica si aceasta nu va putea fi eliminata. Dunarea va creste in perioada urmatoare pana pe la 5.000 mc/s, dar tot sub norma multinuala a lunii martie. Situatia este atat de grea incat este posibil sa avem si inundatii, si seceta. Acea cantitate de precipitatii de 60 l/mp care ar fi suficienta pentru rezerva de umiditate, poate sa cada intr-o zi. In ziua respectiva vom avea inundatii si in restul lunii seceta", a mentionat Ion Sandu.

Duminica se strica vremea

Potrivit ANM, vremea va fi frumoasa si calda in majoritatea zonelor tarii pana in jurul datei de 26 martie, cand, in zone extinse, temperaturile vor scadea treptat, cerul va fi noros si, pentru cateva zile, vor cadea ploi pe arii extinse. Treptat, duminica si luni vremea se va strica in toata tara, iar in 27 martie ar urma sa se inregistreze cea mai scazuta maxima pe timp de zi a intervalului studiat, care, in unele regiuni, va ramane aproape de valoarea de 12 grade. Ulterior, din 28 martie, temperaturile vor creste treptat, insa numai in anumite zone vor reveni, pana in 2 aprilie, la valorile inregistrate in ultimele zile.
22 martie 2012, Sursa: Ziarul de Iasi
Prin utilizarea acestui site sunteti implicit de acord cu Termenii de utilizare
Agentia de stiri Meteo.ro © Copyright 2006-2021 Asociatia pentru Promovarea Economiei Cunoasterii (APEC) & Arhipelago Interactive. Toate drepturile rezervate conform legii
Datele cu caracter personal colectate pe acest site sunt administrate de un operator autorizat inregistrat la Autoritatea Nationala de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal cu nr. 7381.