Mobil Meteo.ro - vremea in Romania, vremea azi, starea vremii maine, prognoza meteo. Duminica, 17 ianuarie 2021 
Prima pagina / Informatii meteo / O perspectiva alarmanta: ghetarii din Groenlanda s-ar putea topi mai repede decat se estimase

O perspectiva alarmanta: ghetarii din Groenlanda s-ar putea topi mai repede decat se estimase

Calota glaciara din Groenlanda este mai sensibila la schimbarile climatice decat s-a crezut pana acum, arata un studiu publicat de Nature Climate Change si citat de AFP. Aceasta descoperire are implicatii importante, deoarece topirea ghetarilor din Groenlanda contribuie semnificativ la cresterea nivelului marilor.

Studiile precedente sustineau ca ghetarii din Groenlanda se vor topi in totalitate daca temperatura medie a planetei va creste cu 3,1 grade Celsius fata de cea din epoca preindustriala.

Studiul actual scade, insa, aceasta temperatura la 1,6 grade Celsius. Cifra este alarmanta, in conditiile in care planeta s-a incalzit deja cu 0,8 grade Celsius de la mijlocul secolului al XVIII-lea.

Cercetatorii germani si spanioli spun despre calota glaciara din Groenlanda ca s-ar putea topi in totalitate in 2.000 de ani, in cazul unei incalziri cu 8 grade Celsius, si in 50.000 de ani, daca temperatura globala creste cu 2 grade.

Dupa Antarctica, Groenlanda contine cea mai importanta cantitate de apa in stare solida de pe Pamant.
13 martie 2012, Sursa: Gandul.info
Prin utilizarea acestui site sunteti implicit de acord cu Termenii de utilizare
Agentia de stiri Meteo.ro © Copyright 2006-2021 Asociatia pentru Promovarea Economiei Cunoasterii (APEC) & Arhipelago Interactive. Toate drepturile rezervate conform legii
Datele cu caracter personal colectate pe acest site sunt administrate de un operator autorizat inregistrat la Autoritatea Nationala de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal cu nr. 7381.