Mobil Meteo.ro - vremea in Romania, vremea azi, starea vremii maine, prognoza meteo. Marti, 2 martie 2021 
Prima pagina / Informatii meteo / Cea mai puternica FURTUNA SOLARA din ultimii cinci ani va lovi azi Pamantul

Cea mai puternica FURTUNA SOLARA din ultimii cinci ani va lovi azi Pamantul

Furtuna solara ar putea perturba comunicatiile, in prezent foarte dependente de sateliti, si va crea probabil aurore boreale spectaculoase in Asia Centrala, joi seara, a mentionat Kunches Joseph, expert NASA.

Cea mai puternica explozie solara din ultimii cinci ani va ajunge la Pamant incepand cu joi, reprezentand un bombardament de particule electromagnetice care pot perturba comunicatiile prin satelit si retelele electrice de distributie, au anuntat miercuri autoritatile americane, relateaza AFP.

Aceasta eruptie de plasma solara a avut loc marti seara, iar efectele sale nu ar trebui sa se faca simtite pe planeta noastra inainte de dimineata zilei de joi, in jurul orei 12.00 GMT (14.00, ora Romaniei), durand pana vineri, conform prognozelor Administratiei Nationale a Oceanelor si a Atmosferei americane (NOAA).

Aceasta furtuna solara, care are in componenta particule incarcate care vor lovi Pamantul cu o viteza de 6,44 milioane de kilometri pe ora, poate afecta distributia de energie electrica, comunicatiile prin satelit, GPS-urile, astronautii de pe Statia Spatiala Internationala (ISS) si pot constrange companii aeriene sa isi schimbe rutele. Un purtator de cuvant al NASA a declarat ca agentia nu va lua nici o masura deosebita, deoarece "noi nu credem ca echipajul ISS este in pericol".

"Cresterea numarului de eruptii solare - ultima avand loc pe 23 ianuarie - este normala in conditiile ciclurilor solare de 11 ani, care, pentru aceasta perioada, se asteapta sa atinga mazimul in 2013", conform NASA. Aceasta furtuna solara poate fi considerata "una dintre cele mai puternice incepand cu decembrie 2006", conform lui Joseph Kunches, expert NOAA in fenomene meteo spatile . Pe langa riscul de a perturba comunicatiile, in prezent foarte dependente de sateliti, acesta furtuna va crea probabil aurore boreale spectaculoase in Asia Centrala, joi seara, a mentionat Kunches Joseph.

Expertii reamintesc ca Pamantul este bine protejat de aceste furtuni solare datorita campului sau magnetic.
8 martie 2012, Sursa: Realitatea.net
Prin utilizarea acestui site sunteti implicit de acord cu Termenii de utilizare
Agentia de stiri Meteo.ro © Copyright 2006-2021 Asociatia pentru Promovarea Economiei Cunoasterii (APEC) & Arhipelago Interactive. Toate drepturile rezervate conform legii
Datele cu caracter personal colectate pe acest site sunt administrate de un operator autorizat inregistrat la Autoritatea Nationala de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal cu nr. 7381.