Mobil Meteo.ro - vremea in Romania, vremea azi, starea vremii maine, prognoza meteo. Marti, 19 ianuarie 2021 
Prima pagina / Informatii meteo / Incalzirea Arcticii aduce frig si zapada in Europa

Incalzirea Arcticii aduce frig si zapada in Europa

Intrucat suprafata banchizei s-a redus la un nivel record in 2007, caderi de zapada mult mai abundente decat normale s-au observat in multe regiuni din America de Nord, ale continentului european si Chinei, afirma cercetatori americani intr-o lucrare publicata luni..

Reducerea ghetii in Oceanul Arctic datorata incalzirii ar putea explica iernile pline de zapada si foarte reci din ultimii ani in unele parti ale emisferei nordice, afirma cercetatori americani intr-o lucrare publicata luni.

In timpul iernilor 2009-2010 si 2010-2011, emisfera nordica a inregistrat a doua si a treia acumulare puternica de zapada din istorie. 

Datele colectate din 1979, cand au inceput observatiile prin satelit, pana in 2010, arata o diminuare de un milion de km2 a suprafetei de gheata a Oceanului Arctic sau 29,4% din suprafata sa si echivalentul de doua ori al Frantei, precizeaza oamenii de stiinta de la Institutul de Tehnologie din Georgia /sud-estul SUA/. 

Aceasta reducere a ghetii arctice a corespuns unei acoperiri de zapada hibernale mult mai ridicate decat in mod normal in nord-estul Statelor Unite, nord-vestul si centrul Europei, precum si in nordul Chinei, adauga ei. 

"Studiul nostru demonstreaza ca diminuarea ghetii Oceanului Arctic este legata de schimbarile in circulatia atmosferica a emisferei de nord in timpul iernii", afirma Judith Curry, presedinte al Scolii de Stiinte Atmosferice si ale Pamantului la Institutul de Tehnologie din Georgia si principal autor al acestui document. 

Aceste lucrari sunt publicate in versiunea online a Analelor Academiei nationale americane de stiinte /PNAS/ din data de 27 februarie 2012, mentioneaza SFP, citata de Agerpres.
28 februarie 2012, Sursa: Realitatea.net
Prin utilizarea acestui site sunteti implicit de acord cu Termenii de utilizare
Agentia de stiri Meteo.ro © Copyright 2006-2021 Asociatia pentru Promovarea Economiei Cunoasterii (APEC) & Arhipelago Interactive. Toate drepturile rezervate conform legii
Datele cu caracter personal colectate pe acest site sunt administrate de un operator autorizat inregistrat la Autoritatea Nationala de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal cu nr. 7381.