Mobil Meteo.ro - vremea in Romania, vremea azi, starea vremii maine, prognoza meteo. Vineri, 16 aprilie 2021 
Prima pagina / Informatii meteo / Ion Sandu, ANM: "Vor fi inundatii numai daca vor fi 10 grade ziua si 0 grade noaptea"

Ion Sandu, ANM: "Vor fi inundatii numai daca vor fi 10 grade ziua si 0 grade noaptea"

Reprezentantii Autoritatii pentru Inundatii si Managementul Apelor, Administratiei Nationale „Apele Romane”, ANM si Institutului National pentru Hidrologie au vorbit astazi despre pericolul care ar putea aparea in cazul unei incalziri bruste a vremii.
Ads by INTERNET PROTV

Sinteza declaratiilor directorului ANM, Ion Sandu:
 
-► "Sunt necesare doua conditii pentru inceperea fenomenului de inundatii. Temperaturi de 10 grade ziua si 0 grade noaptea si in acelasi timp sa ploua."
-► "Prognoza pana la 1 martie - in timpul noptii sunt temperaturi negative, iar ziua vor fi temperaturi usor pozitive."
-► "In seara aceasta si maine seara vor fi precipitatii sub forma de zapada pe sudul tarii, unde sunt cantitati mai de zapada."
-► "Avem semnale ca vor fi precipitatii in Romania pe 21-23. Daca ele vor fi ziua, atunci e posibil sa ploua. Dar chiar si asa nu sunt indeplinite cele doua conditii."
-► "Din prognoza pana la 1 martie, pericolul semnalat cu privire la viituri este real, dar nu poate sa inceapa atata timp cat cele doua conditii nu sunt indeplinite simultan."

Ovidiu Gabor, Regia Nationala Apele Romane:
 
-► "Nu se pune problema sa nu asiguram resursa de apa pentru populatie."
-► "Avem stocuri suficiente pentru functionarea optima a sistemului energetic national."
Recent, meteorologii si hidrologii au spus ca in urmatoarele doua saptamani, vremea nu se va incalzi brusc. Astfel, temperaturile vor creste treptat, iar zapada care a acoperit sudul tarii nu se va topi de la o zi pe alta. Totusi, autoritatile locale trebuie sa se asigure ca sistemul de scurgere a apelor din localitati este desfundat si poate prelua toata apa.
De joi, temperaturile vor creste, inclusiv in zonele de risc din Vrancea si Buzau. Dar nu brusc, dupa cum sustin meteorologii. In aceste conditii, zapada se va topi lent fara risc de inundatii.

PERSPECTIVA METEOROLOGICA A INTERVALULUI MARTIE - APRILIE 2012

Pentru intervalul martie - aprilie 2012, informatiile de la Centrul European pentru Prognoza Vremii pe termen mediu estimeaza pentru Romania urmatoarele:
 
► in luna martie, regimul termic mediu lunar al aerului va inregistra valori apropiate de normele climatologice la scara intregii tari. Sub aspect pluviometric, cantitatile lunare de precipitatii vor prezenta valori apropiate de mediile multianuale in majoritatea zonelor, local in centrul tarii fiind posibile valori peste normele climatologice.
 
► in luna aprilie, temperaturile medii lunare ale aerului se vor situa in limite apropiate de normele climatologice pe aproape intreg teritoriul, cu exceptia unor suprafete din sud-vestul
si sudul tarii unde local valorile termice pot fi sub mediile multianuale. Cantitatile de precipitatii vor fi normale in cea mai mare parte a regiunilor, iar local in estul, centrul si nordul tarii, acestea pot fi peste normele climatologice lunare.
 
"Precizam faptul ca aceste informatii nu exclud posibilitatea aparitiei unor situatii cu valori extreme de temperaturi sau cantitati mai mari de precipitatii pe intervale scurte de timp ce pot conferi un caracter sever intervalului respectiv. Prognoza meteorologica sezoniera se elaboreaza cu anticipatie de 1-3 luni avand un caracter orientativ si grad de realizare de peste 60-65%. De aceea, aceste estimari sezoniere sunt permanent actualizate prin prognozele pe termen scurt (1-3 zile) si mediu (7-10 zile), cu un grad de realizare de peste 87-95%", precizeaza inmh.ro.
17 februarie 2012, Sursa: ProTV
Prin utilizarea acestui site sunteti implicit de acord cu Termenii de utilizare
Agentia de stiri Meteo.ro © Copyright 2006-2021 Asociatia pentru Promovarea Economiei Cunoasterii (APEC) & Arhipelago Interactive. Toate drepturile rezervate conform legii
Datele cu caracter personal colectate pe acest site sunt administrate de un operator autorizat inregistrat la Autoritatea Nationala de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal cu nr. 7381.