Mobil Meteo.ro - vremea in Romania, vremea azi, starea vremii maine, prognoza meteo. Vineri, 7 mai 2021 
Prima pagina / Informatii meteo / Prognoza autoritatilor: urmeaza doua saptamani de "aparenta liniste"

Prognoza autoritatilor: urmeaza doua saptamani de "aparenta liniste"

Pericolul de inundatii pe cursurile de apa nu este iminent in urmatoarele saptamani, iar surplusul de apa rezultat din topirea zapezilor va fi preluat fara probleme in lacurile de acumulare. Cel putin asa suna asigurarile date de autoritati.

"Pentru urmatoarele 7-10 zile, nu exista pericol de inundatii pe cursurile de apa. Surplusul de apa rezultat din topirea zapezilor care va ajunge in cursurile de apa va fi preluat fara probleme in lacurile de acumulare, in prezent pe jumatate goale. Daca se vor pastra minimele negative in timpul noptii, zapada nu se va topi brusc. De asemenea, daca nu vor aparea precipitatii lichide, care antreneaza o topire mai rapida a zapezii si o crestere a surplusului de apa, nu ne asteptam la fenomene deosebit de periculoase, pentru urmatoarele 7-10 zile", a afirmat Ana-Maria Agiu, purtator de cuvant al Administratiei Nationale "Apele Romane" (ANAR), citata de Agerpres. Reprezentanta ANAR a adaugat ca in zonele de campie poate aparea fenomenul de baltire, in atare conditii autoritatile locale fiind nevoite sa indeparteze zapada depusa in zona caselor.

Un mesaj asemanator a transmis ieri si Ministerul Mediului si Padurilor. Potrivit informarii, pana la sfarsitul lunii februarie nu exista o probabilitate semnificativa pentru producerea unor viituri cu risc major de inundatii. Specialistii MMP au ajuns la aceasta concluzie dupa ce au vazut prognozele meteorologice pentru urmatoarele 15 zile. Acestea arata temperaturi minime permanent negative si temperaturi maxime "usor pozitive" in timpul zilei, nefiind asadar intrunite, in opinia MMP, conditiile pentru o topire brusca si masiva a zapezii. Data fiind temperatura prognozata, eventualele precipitatii care vor cadea in urmatoarele doua saptamani "se vor produce preponderent sub forma de ninsoare", astfel ca nici cel de-al doilea factor favorizant pentru topiri masive ale zapezilor, si anume ploile abundente si intinse pe durata mai multor zile, nu va aparea.

Si starea hidrologica din tara si de pe Dunare "ofera premise favorabile pentru gestionarea unor debite marite in urma topirii zapezilor, date fiind cotele scazute ale cursurilor de apa din prezent, precum si importantele capacitati de stocare disponibile in lacurile de acumulare", mai arata ministerul.

Cu toate astea, MMP a solicitat tuturor autoritatilor locale "sa valorifice aceste doua saptamani de aparenta liniste prin inceperea neintarziata a operatiunilor prevazute in planurile locale de aparare impotriva inundatiilor".

Borbely da vina pe primari

Ministrul Mediului, Laszlo Borbely, a precizat ieri, la RFI, ca nu Administratia Nationala de Meteorologie este de vina pentru problemele create de ninsori, ci primarii. Laszlo Borbely considera ca in cazul ninsorilor autoritatile locale ar fi trebuit "sa intervina cu utilajele si sa nu astepte pana cand vine de la Bucuresti sau din alta parte interventia". Ministrul Mediului crede ca ce s-a intamplat in ultimele saptamani "nu este ceva specific Romaniei". "Daca va uitati la alte tari, a fost si in Austria. stiu pe un cunoscut care a fost in Austria si practic doua zile nu i-au lasat sa circule, au fost oprite autostrazile, a fost oprita circulatia, deci nu este ceva specific Romaniei. In acele zone care au fost izolate, acolo trebuia intervenit mai prompt din partea primarilor, din partea autoritatilor locale, pentru ca nu poti sa astepti neaparat sa vina un utilaj de la Bucuresti. Nu e o situatie care nu s-a mai intamplat, vor mai fi zapezi si trebuie luate masuri, fiecare conform responsabilitatilor pe care le are", afirma Laszlo Borbely.

De asemenea, ministrul a declarat ieri ca autoritatile sunt pregatite in caz ca vor avea loc inundatii, dar ca totul depinde de ritmul in care se va topi zapada. Potrivit ministrului Mediului, la riurile mari "probabil ca nu vor fi probleme foarte mari".
16 februarie 2012, Sursa: Ziarul de Iasi
Prin utilizarea acestui site sunteti implicit de acord cu Termenii de utilizare
Agentia de stiri Meteo.ro © Copyright 2006-2021 Asociatia pentru Promovarea Economiei Cunoasterii (APEC) & Arhipelago Interactive. Toate drepturile rezervate conform legii
Datele cu caracter personal colectate pe acest site sunt administrate de un operator autorizat inregistrat la Autoritatea Nationala de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal cu nr. 7381.