Mobil Meteo.ro - vremea in Romania, vremea azi, starea vremii maine, prognoza meteo. Duminica, 24 ianuarie 2021 
Prima pagina / Informatii meteo / Gheata polara se topeste intr-un ritm mai lent decat cel estimat pana in prezent

Gheata polara se topeste intr-un ritm mai lent decat cel estimat pana in prezent

Circa 230 de miliarde de tone de gheata se topesc anual si se revarsa in ocean, cantitate mai mica decat cea estimata de catre oamenii de stiinta. Potrivit unui studiu recent finalizat la Universitatea Colorado din Boulder, cercetatorii au calculat ca procentul de gheata topita este cu 30% mai mic decat s-a crezut pana in momentul de fata, noteaza USNews.com.

Cercetatorul John Wahr a explicat ca in cazul in care cantitatea de gheata topita in sapte ani, in intervalul 2003 - 2010, ar acoperi teritoriul pe teritoriul SUA ar inunda intreaga tara cu ape de circa jumatate de metru adancime sau ar umple suprafata lacului Erie de opt ori.

Echipa de oameni de stiinta a folosit date adunate de catre satelitul Gravity Recovery and Climate Experiment (GRACE), lansat de catre NASA si Germania, in parteneriat, in 2002. GRACE masoara gravitatia in 20 de puncte distincte de pe glob. Cu aceste masuratori, GRACE ofera estimari mult mai concludente fata de cele realizate pana acum la cativa ghetari accesibili si extrapolate cei 200.000 de ghetari de pe glob. "A fost dificil sa se faca estimari fidele pana acum. Era si timpul sa se realizeze un inventar la nivel global", a explicat Wahr.

Cercetatorul nu a uitat sa sublinieze ca ritmul de topire a ghetarilor este greu de prognozat. "Multi oameni vor sa afle cat si cum se vor topi ghetarii si calotele glaciare pana la sfarsitul secolului, insa este prea periculos sa estimam asa ceva. Nu avem suficiente date ca sa stim ce se va intampla", a conchis omul de stiinta.
10 februarie 2012, Sursa: Gandul.info
Prin utilizarea acestui site sunteti implicit de acord cu Termenii de utilizare
Agentia de stiri Meteo.ro © Copyright 2006-2021 Asociatia pentru Promovarea Economiei Cunoasterii (APEC) & Arhipelago Interactive. Toate drepturile rezervate conform legii
Datele cu caracter personal colectate pe acest site sunt administrate de un operator autorizat inregistrat la Autoritatea Nationala de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal cu nr. 7381.