Mobil Meteo.ro - vremea in Romania, vremea azi, starea vremii maine, prognoza meteo. Marti, 26 ianuarie 2021 
Prima pagina / Informatii meteo / Valul de ger din Europa va dura pana la sfarsitul lunii februarie

Valul de ger din Europa va dura pana la sfarsitul lunii februarie

Valul de ger si ninsoare din ultimele saptamani, cel mai grav din ultimele decenii in Europa, ar putea dura pana la sfarsitul lunii februarie, informeaza meteorologii, potrivit Reuters. Autoritatile trebuie sa se astepte astfel la noi decese din cauza temperaturile extreme si o crestere a preturilor la gaze. 

"Avem incredere ca va avea loc o schimbare pana la mijlocul lunii, insa nu intr-o vreme mai blanda", a declarat meteorologul Leon Brown de la The Weather Channel din Marea Britanie. "Cel mai probabil februarie va fi rece pana la final".

Temperatura in unele tari est-europene a coborat pana la minus 40 grade Celsius, relateaza Reuters.

Aerul polar provenind din Rusia nu a permis patrunderea maselor de aer mai cald dinspre Atlantic deasupra Europei, trimitand in mare parte a continentului un val de temperaturi negative in ultimele 10 zile. 

Oficiali ai Organzatiei Meteorologice Mondiale nu au exclus posibilitatea ca vremea rece sa dureze pana la sfarsitul lunii. Omar Baddour, care coordonoeaza programul de monitorizare climatica, a declarat ca exista o sansa ca presiunea sa se schimbe.

Diferenta de presiune intre Europa si zona polara, cunoscuta ca oscilatie arctica negativa, care cauzeaza partial vremea rece, ar urma sa se reechilibreze in circa doua sau trei saptamani. 

"Este destul de deosebita situatia si putin surprinzator cum a evoluat iarna aceasta. Este neobisnuit ca vremea rece sa apara asa brusc si sa ramana persistent in ianuarie si feburarie," a spus Brown. 

Potrivit meteorologilor, o luna februarie atat de rece nu s-a mai inregistrat din 1986.
8 februarie 2012, Sursa: Hotnews
Prin utilizarea acestui site sunteti implicit de acord cu Termenii de utilizare
Agentia de stiri Meteo.ro © Copyright 2006-2021 Asociatia pentru Promovarea Economiei Cunoasterii (APEC) & Arhipelago Interactive. Toate drepturile rezervate conform legii
Datele cu caracter personal colectate pe acest site sunt administrate de un operator autorizat inregistrat la Autoritatea Nationala de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal cu nr. 7381.