Mobil Meteo.ro - vremea in Romania, vremea azi, starea vremii maine, prognoza meteo. Duminica, 17 ianuarie 2021 
Prima pagina / Informatii meteo / De unde vine gerul naprasnic care a acoperit Europa

De unde vine gerul naprasnic care a acoperit Europa

Organizatia Mondiala a Meteorologiei sustine ca temperaturile extreme din Europa nu sunt un fenomen neobisnuit.

Temperaturile extrem de scazute cu care se confrunta Europa in ultimele saptamani sunt un fenomen "remarcabil", dar nu "neobisnuit si nici exceptional" in timpul iernii, a dat asigurari Organizatia Mondiala a Meteorologiei (OMM). "Acest fenomen nu este unul neobisnuit, el face parte din manifestarile extreme ale iernii din emisfera nordica", a declarat Omar Baddour, directorul diviziei de date climatologice a OMM.

In egala masura, temperaturile inregistrate, desi foarte scazute, nu au doborat recorduri istorice. Mai mult, responsabilul OMM a amintit ca, pana la instalarea temperaturilor mici, aceasta iarna a fost mai calduroasa decat "in mod normal", ceea ce a facut ca socul provocat de scaderea temperaturii sa fie perceput mult mai puternic. El a explicat ca fenomenul care are loc in aceste zile in Europa a fost generat de o perturbatie atmosferica din zona arctica. Aceasta perturbatie a permis unui sistem de presiune ridicata provenit din Siberia sa patrunda dinspre est si sa se instaleze pe continent, mentinand temperaturi glaciale si blocand masa de aer mai cald care circula de obicei de la vest la est.

"Sunt niste perturbatii clasice. De obicei, vantul vine de la vest catre est si aduce ploi, dar nu temperaturi atat de scazute. Anul acesta, vantul siberian bate de la nord la sud, ajungand pana in Maghreb, si provoaca frig pentru ca a blocat vantul dinspre vest", a precizat Baddour, citat de Agerpres. Potrivit responsabilului OMM, aceasta situatie ar mai putea dura doua sau trei saptamani, dar "se pare" ca s-ar putea ameliora saptamana viitoare.
8 februarie 2012, Sursa: Ziarul de Iasi
Prin utilizarea acestui site sunteti implicit de acord cu Termenii de utilizare
Agentia de stiri Meteo.ro © Copyright 2006-2021 Asociatia pentru Promovarea Economiei Cunoasterii (APEC) & Arhipelago Interactive. Toate drepturile rezervate conform legii
Datele cu caracter personal colectate pe acest site sunt administrate de un operator autorizat inregistrat la Autoritatea Nationala de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal cu nr. 7381.