Mobil Meteo.ro - vremea in Romania, vremea azi, starea vremii maine, prognoza meteo. Marti, 3 august 2021 
Prima pagina / Informatii meteo / Indicele de racire va atinge PRAGUL CRITIC. Temperaturi de minus 27 de grade Celsius

Indicele de racire va atinge PRAGUL CRITIC. Temperaturi de minus 27 de grade Celsius

Indicele de racire (IR) va atinge, in urmatoarele 24 de ore, pragul critic de -32 in unele zone, temperaturile minime la nivel national urmand sa coboare si pana la -27 de grade Celsius, se arata in Raportul zilnic privind situatia hidrometeorologica si a calitatii mediului, publicat, marti, de Ministerul Mediului si Padurilor /MMP/.

Astfel, in intervalul 31 ianuarie, ora 9:00 - 1 februarie 2012, ora 9:00, in tara, vremea va fi in continuare deosebit de rece, geroasa in cea mai mare parte a tarii, in special in prima parte a zilei si noaptea. Temperaturile maxime se vor situa intre -13 si -3 grade Celsius, mai ridicate in vest spre zero grade, iar cele minime intre -27 si -17 grade Celsius, mai ridicate in Banat, Crisana si pe litoral. 

Cerul va fi variabil spre mai mult senin, dar cu innorari trecatoare si conditii de ninsoare slaba, la inceputul intervalului, in Moldova si Dobrogea. Vantul va sufla slab si moderat, cu unele intensificari in sud-estul tarii, unde indicele de racire (IR) va atinge, izolat, pragul critic de -32. Dimineata si noaptea in zonele joase, pe arii restranse va fi ceata, asociata cu depunere de chiciura. 

La Bucuresti, vremea va fi geroasa indeosebi in prima parte a zilei si noaptea. Cerul va fi mai mult senin, iar vantul va sufla in general slab. Maximele vor fi in jur de -8 grade, iar minimele intre -17 si -16 grade Celsius, mai scazute la periferie. Spre sfarsitul intervalului vor fi conditii de ceata, cu depunere de chiciura. 

Tot in Capitala, marti, la ora 6:00, temperatura maxima a fost de -22 grade Celsius (la statia Baneasa) si -16 grade Celsius - la Filaret. Indicele de racire reprezinta o masura a temperaturii resimtite si depinde de temperatura aerului si de viteza vantului. Formula matematica a acestui indice a fost conceputa pornind de la analiza modului in care, in situatii de temperaturi scazute si vant intens, stratul termic protector existent in jurul corpului uman este distrus. 

In acest caz, temperatura corpului devine mai apropiata de cea a aerului inconjurator, iar senzatia de frig va fi mai puternica. In situatiile in care temperatura aerului are valori extrem de scazute (sub -20 de grade) sau cand indicele de racire coboara sub pragul valoric de -32, se aplica Ordonanta de urgenta nr. 99 din 29 iunie 2000, privind masurile ce pot fi aplicate in perioadele cu temperaturi extreme pentru protectia persoanelor incadrate in munca.
31 ianuarie 2012, Sursa: Realitatea.net
Prin utilizarea acestui site sunteti implicit de acord cu Termenii de utilizare
Agentia de stiri Meteo.ro © Copyright 2006-2021 Asociatia pentru Promovarea Economiei Cunoasterii (APEC) & Arhipelago Interactive. Toate drepturile rezervate conform legii
Datele cu caracter personal colectate pe acest site sunt administrate de un operator autorizat inregistrat la Autoritatea Nationala de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal cu nr. 7381.