Mobil Meteo.ro - vremea in Romania, vremea azi, starea vremii maine, prognoza meteo. Duminica, 17 ianuarie 2021 
Prima pagina / Informatii meteo / Pericol! Suntem la un pas de a ramane fara gaze. Stocurile obligatorii sunt la jumatate

Pericol! Suntem la un pas de a ramane fara gaze. Stocurile obligatorii sunt la jumatate

Transgaz va fi nevoita sa inchida robinetul pentru unele fabrici, daca temperaturile scad si mai mult

Cei mai mari furnizori de gaze catre populatie, E.ON si GDF Suez, impreuna cu alti 22 de operatori mai mici, nu si-au indeplinit obligatiile de inmagazinare pentru acest an, potrivit datelor furnizate de Romgaz pentru "Adevarul". În aceste zile de ger naprasnic, depozitele de gaze sunt pe jumatate goale.

Consumul de gaze la nivel national a crescut cu 30%, pana la 65 de milioane de metri cubi pe zi, fata de 50 de milioane de metri cubi cat este normal intr-o zi de iarna, a declarat, pentru "Adevarul", Florin Cosma, directorul general al Transgaz.

UPDATE Importurile de gaze au fost suplimentate din cauza gerului

Consumul de gaze va creste cu 20% in urmatoarele zile. Romania are deja un deficit de gaze

Insa vestea cea mai proasta este ca necesarul suplimentar de gaze va fi cumparat din import, unde preturile sunt de circa 500 de dolari pe mia de metri cubi, de trei ori mai mari decat pretul gazelor de productie interna.

Astfel, importurile au ajuns la 8 milioane de metri cubi pe zi, de trei ori mai mult decat intr-o zi normala. Din depozitele de gaze se extrage volumul maxim posibil, adica 20 de milioane de metri cubi pe zi, iar restul provine din productia interna, asigurata de Romgaz si Petrom, care merge si ea tot la maximum. Prin urmare, daca vom continua importurile in acest ritm sau temperaturile scad si mai mult, vom avea preturi uriase la gaze.

De ce s-a ajuns aici?

Conform legislatiei din domeniu, fiecare furnizor de gaze este obligat ca, pe timpul verii, sa stocheze pentru iarna un volum stabilit de Autoritatea de Reglementare (ANRE). Aceasta si pentru ca vara gazele de import sunt mai ieftine. Depozitele de gaze din tara sunt operate de Romgaz in principal (cu o capacitate de 2,7 miliarde de metri cubi), dar exista si un depozit mai mic, de circa 300 de milioane de metri cubi, operat de Depomures.

Insa, potrivit datelor furnizate de Romgaz pentru "Adevarul", cei mai importanti furnizori nu si-au indeplinit nici macar pe jumatate obligatiile de inmagazinare. În primul rand este vorba de InterAgro, cel mai mare consumator de gaze din tara, care trebuia sa stocheze 244 de milioane de metri cubi, dar nu a depozitat absolut nimic.

Nici cei de la E.ON Romania (fostul Distrigaz Nord) nu si-au respectat obligatiile. Ei au stocat doar 276 de milioane de metri cubi in depozitele operate de Romgaz, jumatate fata de 649 de milioane, cat ar fi trebuit.

Cei de la GDF Suez Romania (fostul Distrigaz Sud) si-au incalcat si ei obligatiile, intrucat au stocat in depozitele Romgaz doar 276 de milioane de metri cubi, mai putin de jumatate fata de 798 de milioane, cat erau obligati prin lege.

Depozitele sunt pe jumatate goale

Oficialii Depomures, companie care face parte din grupul GDF Suez, ne-au declarat ca in depozitul operat de ei au stocat gaze cinci companii, insa au refuzat sa precizeze care sunt acestea. Au spus insa ca volumul total de gaze de acolo este de 311 milioane de metri cubi. Deci tot nu ar fi suficient sa acopere deficitul de stocuri al E.ON sau GDF Suez, cei mai mari furnizori catre populatie.

Reprezentantii celor doua companii au refuzat sa explice de ce nu si-au indeplinit obligatiile. Ieri, atat reprezentantii E.ON, cat si cei ai GDF Suez sustineau, in doua raspunsuri oficiale pentru "Adevarul", ca si-au indeplinit toate obligatiile privind stocurile de gaze.

Pentru ca nu mai sunt gaze suficiente in depozite, furnizorii au fost nevoiti zilele acestea sa suplimenteze importurile, la preturi mult mai mari decat cele pe care le-ar fi platit daca le-ar fi luat in timpul verii si le-ar fi inmagazinat pentru iarna. Acum tot ei cer ca ANRE sa le recunoasca aceste costuri mari de import in pretul final platit de consumatori.

"Importurile directe de gaze naturale au crescut in mod corespunzator pentru a face fata valului de frig din zilele urmatoare. Toate aceste masuri constituie un efort financiar important din partea companiei, care va trebui recunoscut in pretul final catre consumatori", ne-au precizat oficialii GDF Suez.

La randul sau, intrebat de ce nu si-a indeplinit obligatiile privind stocurile de gaze, Ioan Niculae, patronul InterAgro, ne-a declarat: "Stiam ca, dupa ordinul ANRE de privatizare a gazului romanesc catre GDF si E.ON Gaz (Niculae se refera la ordinul prin care populatia primeste mai multe gaze interne - n.r.) nu avem cum sa functionam, lucru care s-a si intamplat. Din 7 fabrici, functionam cu 2 cate 15 zile pe luna inca din noiembrie, deoarece pentru noi nu mai e gaz din productia interna. Ce faceam cu gazul?".

Vestile proaste nu se opresc aici. Toate depozitele de gaze sunt pe jumatate goale. În cele operate de Romgaz mai sunt 1,2 miliarde de metri cubi, fata de 2,7 miliarde, cat este capacitatea lor, iar la Depomures mai sunt 130 de milioane de metri cubi, fata de 311 milioane.

Ne rugam sa se termine gerul cat mai repede

In plus, temperaturile vor continua sa fie foarte joase si saptamana viitoare. "Speram sa nu fie cazul sa declansam situatia de urgenta in alimentarea cu gaze, desi va fi ger toata saptamana viitoare", a mai spus directorul general al Transgaz, Florin Cosma.

Potrivit legislatiei, situatia de urgenta poate fi declansata, printre altele, de cresterea consumului cu cel putin 20% ca urmare a unor temperaturi foarte joase care se mentin un timp indelungat. Consumul tarii a crescut deja cu 30%, deci ramane de vazut cat va mai dura gerul.

Daca va fi declansata situatia de urgenta, populatia are prioritate absoluta, iar livrarea de gaze catre marii consumatori industriali va fi limitata.

Amenzi pentru companii

"Am inceput controale in cazul a 24 de companii care, din primele verificari, nu si-au indeplinit obligatiile legate de volumul de gaze depozitat", a declarat, pentru "Adevarul", Florin Radoi, directorul general al Directiei Control si Protectia Consumatorului din cadrul ANRE.

El a confirmat ca, printre cele 24 de companii, se afla InterAgro, E.ON si GDF Suez.

"Verificarile noastre continua, pentru ca firmele pot inmagazina in doua feluri, fie direct, fie prin intermediul altei companii. Ele risca sanctiuni intre 10.000 si 50.000 de lei daca se constata nerespectarea acestor prevederi", a mai spus Radoi.

Potrivit acestuia, anul trecut ANRE a amendat peste 10 companii care nu si-au respectat obligatiile de inmagazinare pentru iarna 2010-2011, cu amenzi intre 10.000 si 40.000 de lei. Cea mai mare amenda a primit-o InterAgro. GDF Suez si E.ON si-au respectat obligatiile iarna trecuta.

"Intentionam sa modificam legislatia din domeniu, astfel incat sa putem monitoriza si atentiona companiile inca din timpul perioadei de inmagazinare (aprilie-octombrie - n.r.), astfel incat sa nu mai ajungem in situatia in care, iarna, constatam ca nu si-au indeplinit obligatiile", a mai spus reprezentantul ANRE.
27 ianuarie 2012, Sursa: Adevarul
Prin utilizarea acestui site sunteti implicit de acord cu Termenii de utilizare
Agentia de stiri Meteo.ro © Copyright 2006-2021 Asociatia pentru Promovarea Economiei Cunoasterii (APEC) & Arhipelago Interactive. Toate drepturile rezervate conform legii
Datele cu caracter personal colectate pe acest site sunt administrate de un operator autorizat inregistrat la Autoritatea Nationala de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal cu nr. 7381.