Mobil Meteo.ro - vremea in Romania, vremea azi, starea vremii maine, prognoza meteo. Vineri, 17 septembrie 2021 
Prima pagina / Informatii meteo / ASTAZI, cea mai puternica explozie solara din ultimii 7 ani

ASTAZI, cea mai puternica explozie solara din ultimii 7 ani

Un puternic val de radiatii, rezultate in urma celei mai puternice explozii solare din ultimii sapte ani, este asteptat sa "bombardeze" astazi Pamantul. Expertii in astronomie au emis inca de ieri un avertisment, mai ales ca un fenomen astronomic de o asemenea amploare nu a mai avut loc din 2005.

Impactul va avea loc cel mai probabil loc in jurul orei 16:00, ora Romaniei (ora 9:00 pe Coasta de Est a SUA), informeaza www.space.com. Plasma expulzata din coroana Soarelui va duce la formarea furtunilor geomagnetice: practic campul magnetic terestru va fi saturat, fapt care afecteaza functionarea satelitilor de pe orbita, si prin urmare a telecomunicatiilor si a tehnologiei moderne. 

Mai multi sateliti NASA, inclusiv Solar Dynamics Observatory, Observatorul Heliosferic Solar (SOHO) si nava spatiala Stereo, au surprins explozia solara duminica, atunci cand Soarele a atins maximul activitatii sale.

Potrivit informatiilor comunicate de National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA), intensitatea eruptiei solare mentionate si cantitatea de radiatii rezultata nu au mai fost atinse din luna mai a anului 2005. Kathryn Sullivan, secretar adjunct al NOAA, a precizat ca avioanele care circula in zona polilor vor fi redirectionate timp de cateva ore. De obicei, astfel de fenomene astronomice cauzeaza probleme de comunicatii si pentru aparatele de zbor.

Fizicianul Doug Biesecker, de la Space Weather Prediction Center din Colorado, SUA, citat de Washington Post, a confirmat acest fapt, adaugand ca zborurile intre America de Nord si Europa sau Asia vor suferi modificari din cauza nivelului crescut al radiatiilor emise in urma furtunii. "Nu va fi o catastrofa, desi influenta curentului geomagnetic asupra retelei electrice va fi sesizabila", a spus si Michael Hess, expert NASA.
24 ianuarie 2012, Sursa: Gandul.info
Prin utilizarea acestui site sunteti implicit de acord cu Termenii de utilizare
Agentia de stiri Meteo.ro © Copyright 2006-2021 Asociatia pentru Promovarea Economiei Cunoasterii (APEC) & Arhipelago Interactive. Toate drepturile rezervate conform legii
Datele cu caracter personal colectate pe acest site sunt administrate de un operator autorizat inregistrat la Autoritatea Nationala de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal cu nr. 7381.