Mobil Meteo.ro - vremea in Romania, vremea azi, starea vremii maine, prognoza meteo. Duminica, 24 ianuarie 2021 
Prima pagina / Informatii meteo / Se asteapta record de temperaturi in urmatorii ani

Se asteapta record de temperaturi in urmatorii ani

Media temperaturii globale in 2011 a fost de noua ori mai mare decat in 1880, potrivit cercetatorilor de la Institutul Goddard pentru studii spatiale al NASA. Institutul a lansat o analiza actualizata, care arata temperaturile de pe glob din 2011, in comparatie cu temperaturile mediii globale de la mijlocul secolului 20. 

"Global warming" nu este un mit. Potrivit acestei analize, temperaturile continua sa fie mai ridicate decat cu decenii in urma. Temperatura medie pe glob in 2011 a fost cu 0,51 grade Celsius mai mare decat media de la mijlocul secolului 20.

"Ştim ca planeta absoarbe mai multa energie decat emite!, a declarat directorul Institutului Goddard, James E. Hansen. "Deci vom vedea in continuare o tendinta spre temperaturi mai ridicate. Chiar si cu efectele de racire ale fenomenului La Nina si activitatea solara scazuta din ultimii ani, 2011 a fost unul dintre cei mai calzi din 10 ani de inregistrari", a adaugat James E. Hansen.

Acest lucru subliniaza tendinta accentuata de crestere a temperaturii globale. 

Datorita diferentelor mari de climat, oamenii de stiinta sunt convinsi ca temperaturile nu vor creste constant in fiecare an. Cu toate acestea, se asteapta la o continua crestere a temperaturii de-a lungul deceniilor.

Primii 11 ani din secolul 21 au avut temperaturi ridicate comparativ cu mijlocul si sfarsitul secolului 20, a spus James E. Hansen. Singurul an din secolul 20 care se afla in top 10 ani cu cele mai mari temperaturi din istorie este anul 1998.

Temperaturile mari din zilele noastre sunt in mare parte datorate cresterii concentratiei de gaze cu efect de sera, in special dioxid de carbon. Aceste gaze absorb radiatiile cu infrarosii emise de catre Pamant si elibereaza aceasta energie mai mult in atmosfera decat in spatiu. Din cauza cresterii concentratiei acestor gaze in atmosfera, cantitatea de energie captata a condus la temperaturi mari. 

Nivelul de dioxid de carbon din atmosfera era de aproximativ 285 de parti la un milion in 1880, anul in care Institutul Goddard a inceput inregistrarea temperaturilor la nivel mondial. In anul 1960, concentratia medie de dioxid de carbon a crescut la aproximativ 315 parti la milion. Astazi, este mai mare de 390 de parti la milion si continua sa creasca intr-un ritm accelerat.

Analiza temperaturilor realizata de Institutul Goddard este o compilatie din datele de la mai mult de 1.000 de statii meteo din intreaga lume, observatiile prin satelit a temperaturii la suprafata marii si masuratori de la statiile de cercetare Arctice.

Un program public de computer este folosit pentru a calcula diferenta dintre temperatura de suprafata la un moment dat si temperatura medie pentru acelasi loc in perioada 1951-1980. Aceaste trei decenii functioneaza ca baza pentru analiza.

Un program de computer la dispozitia publicului este folosit pentru a calcula diferenta dintre temperatura de suprafata intr-o anumita luna, iar temperatura medie pentru acelasi loc in timpul 1951 - 1980. Aceasta perioada de trei decenii functioneaza ca o baza pentru analiza.

Temperatura rezultata este foarte aproape de analize de la Met Office Hadley Centre din Regatul Unit si National Oceanic si Atmospheric Administration National clima Data Center din Asheville, NC

Hansen a declarat ca se asteapta la un nivel record de temperatura medie globala in urmatorii doi-trei ani deoarece activitatea solara este in ascensiune si in urmatorii ani El Nino va produce cresteri ale temperaturii tropicale in Pacific. Cei mai calzi ani din istorie au fost 2005 si 2010.

"Este intotdeauna periculos sa facem predictii despre El Nino, dar este sigur sa spunem ca vom vedea unul in urmatorii trei ani", a spus Hansen.
23 ianuarie 2012, Sursa: Realitatea.net
Prin utilizarea acestui site sunteti implicit de acord cu Termenii de utilizare
Agentia de stiri Meteo.ro © Copyright 2006-2021 Asociatia pentru Promovarea Economiei Cunoasterii (APEC) & Arhipelago Interactive. Toate drepturile rezervate conform legii
Datele cu caracter personal colectate pe acest site sunt administrate de un operator autorizat inregistrat la Autoritatea Nationala de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal cu nr. 7381.