Mobil Meteo.ro - vremea in Romania, vremea azi, starea vremii maine, prognoza meteo. Vineri, 16 aprilie 2021 
Prima pagina / Informatii meteo / Savantii au descoperit adevarata cauza a incalzirii globale rapide

Savantii au descoperit adevarata cauza a incalzirii globale rapide

O echipa de cercetatori rusi a descoperit principala cauza a incalzirii globale. Surprinzator, NU este vorba de monoxidul de carbon.

Oamenii de stiinta au descoperit cantitati uriase de gaz metan emanate din Oceanul Arctic. Acest gaz are un efect de sera de 20 de ori mai puternic decat monoxidul de carbon produs de activitatile industriale. Intr-un interviu acordat publicatiei The Independent, Igor Semiletov, de la Centrul de cercetari actice din cadrul Universitatii din Alaska, spune ca pana acum nu au mai fost observate emisii asa puternice de metan. Unele zone de unde este iese gazul nociv au chiar si un kilometru in diametru, precizeaza el.

Savantii atrag atentia ca sub suprafata arctica exista cantitati imense de gaz metan. Un studiu publicat anul trecut de echipa lui Semiletov estima o cantitate de 8 milioane de tone de gaz toxic emis intr-un an de zile din aceasta regiune, dar acum specialistul spune ca aceasta cantitate a fost mult subestimata.

Marele pericol il reprezinta topirea rapida a ghetii arctice, ceea ce duce la eliminarea in atmosfera a unei cantitatit foarte mari de gaz, intr-un interval de timp scurt.

In ultimele doua secole, concentratia de gaz metan din atmosfera a crescut de trei ori, ceea ce inseamna foarte mult, precizeaza Igor Semiletov.
16 decembrie 2011, Sursa: ProTV.ro
Prin utilizarea acestui site sunteti implicit de acord cu Termenii de utilizare
Agentia de stiri Meteo.ro © Copyright 2006-2021 Asociatia pentru Promovarea Economiei Cunoasterii (APEC) & Arhipelago Interactive. Toate drepturile rezervate conform legii
Datele cu caracter personal colectate pe acest site sunt administrate de un operator autorizat inregistrat la Autoritatea Nationala de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal cu nr. 7381.