Mobil Meteo.ro - vremea in Romania, vremea azi, starea vremii maine, prognoza meteo. Duminica, 17 ianuarie 2021 
Prima pagina / Informatii meteo / Panul B pentru incalzirea globala: racirea artificiala a Pamantului

Panul B pentru incalzirea globala: racirea artificiala a Pamantului

Oamenii de stiinta incearca sa gaseasca o solutie pentru a putea inversa efectul de incalzire globala. Intr-un domeniu mai mult teoretic, geoingineria, o echipa de cercetatori britanici este pe cale sa anunte o premiera in lume.

Cercetatorii lucreaza la racirea artificiala a planetei prin reflectarea luminii solare departe de Pamant, relateaza dailymail.co.uk, citat de Mediafax.

In cadrul unei conferinte ONU, ce a avut loc vineri in Africa de Sud, tema centrala dezbatuta a fost "reinversarea" procesului de incalzire a planetei. Teoretic, daca ar fi reflectata o cantitate mica din lumina solara inapoi in spatiu, inainte de a lovi suprafata Pamantului, s-ar produce un efect imediat si extrem de racire.

Astfel, in doar cativa ani, temperatura medie anuala ar reajunge la valoarea pe care o avea in urma cu 250 de ani, inainte ca revolutia industriala sa inceapa sa reverse cantitati uriase de dioxid de carbon ce au ramas captive in atmosfera, cauzand cresterea temperaturilor, si totodata supraincalzirea Pamantului.

Planul gasit de cercetatorii britanici ar putea functiona, insa nu sunt cunoscute efectele adverse pe care le-a putea avea asupra climei si nivelului de precipitații.

Geoingineria este vazuta fiind "planul B" impotriva schimbarilor climei si va intra in functiune daca negocierile internationale privind reducerea gazelor cu efect de sera vor da gres.

John Shepherd, autor principal al raportului, de profesie oceanograf in cadrul Universitatii din Southampton, este de parere totusi ca geoingineria nu este o alternativa la lupta impotriva schimbarilor climatice, deoarece "nimeni nu garanteaza ca aceasta va ajuta la reducerea cantitatii de dioxid de carbon din atmosfera".

Aceasta propunere, cunoscuta si sub numele de managementul radiatiilor solare este doar o parte a geoingineriei, insa ideea de management al radiatiei "poate fi foarte utila sau foarte daunatoare".

In cercurile stiintifice, se discuta de ceva timp despre teorii de manipulare a climei pentru a impiedica incalzirea globala, insa abia acum ideea incepe sa se mute in centrul atentiei.
4 decembrie 2011, Sursa: Realitatea.net
Prin utilizarea acestui site sunteti implicit de acord cu Termenii de utilizare
Agentia de stiri Meteo.ro © Copyright 2006-2021 Asociatia pentru Promovarea Economiei Cunoasterii (APEC) & Arhipelago Interactive. Toate drepturile rezervate conform legii
Datele cu caracter personal colectate pe acest site sunt administrate de un operator autorizat inregistrat la Autoritatea Nationala de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal cu nr. 7381.