Mobil Meteo.ro - vremea in Romania, vremea azi, starea vremii maine, prognoza meteo. Duminica, 17 ianuarie 2021 
Prima pagina / Informatii meteo / CEI MAI CALDUROSI 13 ANI de pe planeta s-au inregistrat dupa 1997

CEI MAI CALDUROSI 13 ANI de pe planeta s-au inregistrat dupa 1997

Cei mai caldurosi 13 ani din istoria cunoscuta a planetei sunt concentrati in ultimii 15 ani, dupa 1997, a indicat marti Organizatia Mondiala de Meteorologie (OMM), cu ocazia discutiilor cu privire la schimbarile climatice, transmite AFP.

Temperatura medie a ultimului deceniu (2002-2011) "este superioara mediei pe termen lung cu 0,46 grade Celsius" si este cea mai ridicata constatata vreodata, la egalitate cu deceniul 2001-2010, a indicat agentia ONU specializata in meteorologie, intr-un document prezentat la Durban, in Africa de Sud.

Dupa recordul reprezentat de 2010, anul 2011 este in acest stadiu "cel de-al zecelea cel mai calduros an la nivel global" de la inceputul masuratorilor in 1850, dar mai presus de toate, cel mai calduros in relatie cu episodul "La Nina", un fenomen ciclic insotit de obicei de temperaturi mai scazute, a precizat acesta.

Un alt indicator al incalzirii globale in curs: banchiza arctica a cunoscut cea de-a doua cea mai redusa intindere si cel mai redus volum observat vreodata.

"Datele noastre sunt de incredere si demonstreaza ca in mod cert clima mondiala se incalzeste si ca aceasta incalzire se datoreaza activitatilor umane", a subliniat intr-un comunicat secretarul general al OMM, Michel Jarraud.

OMM a prezentat simultan o versiune provizorie a Declaratei sale anuale, asteptata a fi lansata la inceputul lui 2012 atat la sediul din Geneva, cat si in Durban (Africa de Sud), unde se desfasoara de luni conferinta anuala a ONU cu privire la schimbarile climatice in cadrul careia participa 190 de tari.

In perioada ianuarie - octombrie 2011, termometrul planetei a afisat o "anomalie pozitiva estimata la 0,41 de grade Celsius in raport cu media anuala de 14 grade Celsius pentru perioada 1961-1990", a precizat OMM.
29 noiembrie 2011, Sursa: Gandul.info
Prin utilizarea acestui site sunteti implicit de acord cu Termenii de utilizare
Agentia de stiri Meteo.ro © Copyright 2006-2021 Asociatia pentru Promovarea Economiei Cunoasterii (APEC) & Arhipelago Interactive. Toate drepturile rezervate conform legii
Datele cu caracter personal colectate pe acest site sunt administrate de un operator autorizat inregistrat la Autoritatea Nationala de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal cu nr. 7381.