Mobil Meteo.ro - vremea in Romania, vremea azi, starea vremii maine, prognoza meteo. Duminica, 17 ianuarie 2021 
Prima pagina / Informatii meteo / INCALZIREA GLOBALA in desfasurare: cresterea temperaturii planetei, a nivelului marilor si oceanelor, valuri de caldura si inundatii

INCALZIREA GLOBALA in desfasurare: cresterea temperaturii planetei, a nivelului marilor si oceanelor, valuri de caldura si inundatii

Cresterea medie cu aproape 1°C a temperaturii planetei in ultimul secol, cresterea nivelului marilor si oceanelor, valuri de caldura si inundatii mai numeroase ca oricand: incalzirea globala este un proces in plina desfasurare, cu efecte care se vor accentua in urmatoarele decenii, informeaza AFP.

Temperatura medie mondiala a crescut cu 0,74°C in ultimul secol si va creste cu o valoare cuprinsa in intervalul 1,1 - 6,4°C in comparatie cu perioada 1980-1999 pana in anul 2100, cu o medie cuprinsa in intervalul 1,8 - 4°C, potrivit celui mai recent raport intocmit de IPCC (Grupul interguvernamental de experti in evolutia climei), publicat in 2007.

Datele culese dupa publicarea acestui raport, a carui editie viitoare va fi facuta publica in 2014, arata ca "nu exista indicii ca incalzirea globala s-ar fi oprit sau ar fi intrat intr-o perioada de pauza", a declarat climatologul Jean Jouzel, care a precizat ca "ultimul deceniu a fost cel mai cald pe care omenirea l-a cunoscut".

Incalzirea globala este imputabila - in procent de 90%, potrivit IPCC - cresterii emisiilor de gaze cu efect de sera (3%, in medie, pe an in ultimul deceniu), care a atins un nou maxim istoric, in 2010.

Topirea ghetarilor de altitudine, in special a celor din Himalaya, ameninta aprovizionarea cu apa a multor regiuni (nordul Indiei si China). Ghetarii din Anzii tropicali au pierdut intre 30% si 100% din suprafetele lor in ultimii 30 de ani, iar toti ghetarii din Pirinei ar putea sa dispara definitiv in 2050.

Topirea banchizei arctice, care acopera o suprafata de 15 milioane de kilometri patrati, continua. Mai putine raze solare sunt reflectate de gheata si caldura lor este absorbita de apa, accelerand procesul de topire a banchizei.

Cresterea temperaturii a fost de doua ori mai mare la Polul Nord, in comparatie cu media mondiala in ultimii 100 de ani.

In septembrie 2011, suprafata gheturilor arctice, masurata de National Snow and Ice Data Center (NSIDC), a ajuns la o valoare apropiata de minimul istoric, atins in 2007. In opinia expertilor de la Institutul de fizica a mediului inconjurator de la Universitatea Bremen (Germania), acest minim a fost chiar depasit.

Oceanul Arctic va fi complet lipsit de gheturi in timpul verii pana in anul 2050.

Topirea calotelor glaciare, in principal in Groenlanda si pe continentul antarctic, contribuie la cresterea nivelului oceanelor.

Topirea calotelor a contribuit cu cel putin 30% la cresterea nivelului marilor in ultimii ani, chiar daca incertitudini destul de consistente continua sa existe in legatura cu acest subiect putin cunoscut, considera Jean Jouzel.

Cresterea nivelului oceanelor cunoaste o evolutie mai rapida decat era prevazut, din cauza topirii accelerate a calotelor polare. In raportul din 2007, expertii IPCC estimau ca aceasta crestere va avea o valoare cuprinsa in intervalul 18 - 59 centimetri pana la sfarsitul secolului.

Aceasta crestere ar putea sa atinga si chiar sa depaseasca un metru, afirma deja numerosi oameni de stiinta.

Evenimentele meteorologice extreme, precum ploile torentiale sau valurile de caldura, vor deveni mai frecvente si mai intense, au anuntat expertii IPCC intr-un raport special, indemnand guvernele din lumea intreaga sa se pregateasca, prin adoptarea unor masuri denumite "de adaptare".

Fenomenul de extindere a deserturilor se intensifica, in special in regiunea Sahel si in partea de nord a Chinei. Lacul Ciad a pierdut 90% din suprafata sa in ultimii 40 de ani, scazand de la 25.000 de kilometri patrati la 2.500 de kilometri patrati.

Biodiversitatea va suferi si ea din cauza incalzirii globale, iar intre 20% si 30% din totalul speciilor animale si vegetale vor fi amenintate cu disparitia, in cazul unei cresteri a temperaturilor cu 1,5 - 2,4°C, in raport cu media din ultimii 20 de ani din secolul al XX-lea.
21 noiembrie 2011, Sursa: Gandul.info
Prin utilizarea acestui site sunteti implicit de acord cu Termenii de utilizare
Agentia de stiri Meteo.ro © Copyright 2006-2021 Asociatia pentru Promovarea Economiei Cunoasterii (APEC) & Arhipelago Interactive. Toate drepturile rezervate conform legii
Datele cu caracter personal colectate pe acest site sunt administrate de un operator autorizat inregistrat la Autoritatea Nationala de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal cu nr. 7381.