Mobil Meteo.ro - vremea in Romania, vremea azi, starea vremii maine, prognoza meteo. Joi, 6 mai 2021 
Prima pagina / Informatii meteo / Autorii studiului care a confirmat teoria incalzirii globale, acuzati ca au ascuns adevarul

Autorii studiului care a confirmat teoria incalzirii globale, acuzati ca au ascuns adevarul

Publicat saptamana trecuta, studiul condus de profesorul Richard Muller de la Universitatea Berkeley din California, SUA, pretindea ca a demonstrat, cu dovezi de necombatut, ca temperatura medie a Pamantului a crescut cu aproape un grad Celsius din 1950 pana in ziua de astazi.

Astfel, concluziile profesorului Muller veneau sa contrazica odata pentru totdeauna parerile scepticilor conform carora nu exista nicio dovada stiintifica a incalzirii planetare. 

Astazi, insa, un membru important din echipa profesorului Richard Muller il acuza pe acesta ca a incercat sa insele opinia publica, ascunzand adevarata concluzie a studiului si anume aceea ca procesul de incalzire globala s-a oprit.

Temperatura a ramas constanta

Profesorul Judith Curry, de la Institutul de Tehnologie din Georgia, SUA, a declarat pentru publicatia britanica "The Mail on Sunday" ca afirmatia lui Muller potrivit careia ar fi demonstrat si confirmat teoria incalzirii planetare este "o greseala uriasa", fara nicio baza stiintifica.  

Judith Curry este un reputat cercetator in domeniul climatologiei, cu o experienta de 30 de ani in domeniu, si este coautor al studiului condus de profesorul Muller si denumit BEST (Berkeley Earth Surface Temperatures Project Team). 

Curry sustine ca cercetarile au aratat, de fapt, ca temperatura medie a Pamantului n-a mai crescut de la sfarsitul anilor '90. "Nu exista nicio baza stiintifica care sa sustina ca incalzirea globala nu s-a oprit", a spus Judith Curry. 

Graficul dat publicitatii de echipa profesorului Richard Muller arata o crestere continua a temperaturii globale in perioada 1950 – 2000. In schimb, graficul emis astazi de Global Warming Policy Foundation si bazat chiar pe datele studiului BEST demonstreaza ca temperatura a ramas constanta in ultima decada.

Finantare dubioasa

Studiul BEST sustinea ca a adunat aproximativ 1,6 miliarde de temperaturi inregistrate incepand din secolul XIX, provenite din 15 surse din diverse tari, descoperind, astfel, ca temperatura medie a Pamantului a crescut cu aproape un grad Celsius din 1950. Datele coincideau cu cele oferite de NASA si Administratia Nationala Oceanica si Atmosferica din Statele Unite, astfel ca scepticii care puneau la indoiala procesul de incalzire globala aveau sa fie pusi la punct definitiv, sperau autorii proiectului. 

Sceptici, insa, au existat. Bloggerii care scriu despre schimbarile climatice l-au acuzat pe Richard Muller ca proiectul a fost finantat de Koch Industries, o companie pe care Greenpeace a denumit-o "punctul central al refuzului de a accepta schimbarile climatice". Alte critici au fost aduse autorului studiului deoarece acesta a fost dat publicitatii inainte de a fi editat si corectat de catre ceilalti oameni de stiinta, o practica academica obisnuita, care ofera autoritate rezultatelor. 
30 octombrie 2011, Sursa: Adevarul
Prin utilizarea acestui site sunteti implicit de acord cu Termenii de utilizare
Agentia de stiri Meteo.ro © Copyright 2006-2021 Asociatia pentru Promovarea Economiei Cunoasterii (APEC) & Arhipelago Interactive. Toate drepturile rezervate conform legii
Datele cu caracter personal colectate pe acest site sunt administrate de un operator autorizat inregistrat la Autoritatea Nationala de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal cu nr. 7381.