Mobil Meteo.ro - vremea in Romania, vremea azi, starea vremii maine, prognoza meteo. Luni, 25 ianuarie 2021 
Prima pagina / Informatii meteo / Culturile anului viitor, aproape compromise din cauza secetei

Culturile anului viitor, aproape compromise din cauza secetei

Din cauza umiditatii prea reduse la sol, insamantarile de toamna intarzie si plantele risca sa nu reziste la inghetul din aceasta iarna, avertizeaza specialistii in pedologie.

Cele mai nocive efecte ale secetei din aceasta toamna nu se regasesc atat in recolta pe 2011 (care este in mare parte pusa deja la adapost), cat se vor vedea in anul agricol 2012. Daca acum agricultorii au sacii-n caruta, pregatirea pentru ce va fi la anul a devenit o mare problema. Pe de-o parte, lipsa ploilor ii obliga pe cultivatori sa amane insamantarile de toamna, iar pe de alta parte tocmai aceasta intarziere ar putea fi fatala viitoarelor culturi. Exista plante care ar trebui sa fi rasarit deja, astfel ca la primele ingheturi sa aiba o anumita inaltime si sa reziste frigului, si tocmai aceste plante - printre care se numara lucerna si rapita - nici macar nu au fost inca insamantate, din cauza secetei. 

Mai putine furaje pentru animale

De asemenea, "pe pasunile din zonele de deal nu s-a mai putut lua a doua sau a treia coasa, astfel ca in sectorul furajer vor fi pierderi ceva mai mari", a declarat pentru "Adevarul" directorul general al Institutului de Cercetari Pedologice si Agrochimie (ICPA), dr. Mihail Dumitru. El a mai spus ca doar fermierii care au echipamente adecvate si echipe de lucru bine organizate ar putea sa mai recupereze ceva, dupa venirea ploilor, la grau inca nu va fi tarziu in 8-9 octombrie. Pana atunci... "Nu putem decat sa constatam ca pentru rapita situatia este extrem de proasta, practic nu se mai poate semana fara mari riscuri. Chiar si asa, bine ca seceta asta a venit mai tarziu, altfel ar fi fost cumplit - nu aveam nici recolta buna in 2011, nici insamantari pentru 2012", ne-a mai declarat seful ICPA.

Rezista numai cine are grija de irigatii

Ca in fiecare an, problemele generate de seceta au scos la lumina situatia precara a irigatiilor, care pe langa ca sunt practic devastate, sunt si reglementate superficial. De aceea, conducerea Ligii Utilizatorilor de Apa pentru Irigatii propune Ministerului Agriculturii doua variante de sprijin pentru agricultori. În primul rand, tariful energiei electrice pentru irigatii ar trebui sa fie cel minim (numit "F1" si perceput la nivel de consum de noapte, cel mai redus din piata), iar in al doilea rand apa pentru irigatii ar trebui sa fie asigurata prin canale magistrale. 

Pana in prezent, la minister nu s-a tinut cont de aceste propuneri, desi "vorbim de seceta acolo unde tarifele pentru irigatii sunt cele mai mici", ne-a declarat Viorel Nica, presedintele Ligii. Şi el a remarcat ca in aceasta toamna "cultura de rapita este compromisa, deoarece chiar daca ploua si rasare, aceasta nu va creste in talie suficient de mult incat sa reziste inghetului si sa treaca de iarna".

De asemenea, "orzul este sensibil la temperaturi de -12 grade la sol, dar numai infratit - nici acesta nu a rasarit si nu va avea timp de infratire si de calire la ger", a conchis liderul utilizatorilor de irigatii. Reamintim ca ministrul Agriculturii, Valeriu Tabara, nu vede nici acum ca ar fi seceta in Romania. Iata ce declara el duminica, 2 octombrie, la Deva: "Eu n-as vorbi inca de seceta. Daca ne uitam statistic, agro-meteorologic, aceasta seceta de toamna este prezenta, frecvent, aproape in opt din zece ani, depinde doar aria de extindere. Problema apare daca in perioada 1 octombrie - 1 aprilie nu vom avea apa". 

"Dintotdeauna am avut trei izvoare care aveau debit mare. Au secat si nu mai avem nicio sursa de apa. Daca nu va ploua, vor fi pierderi mari.''
Nicolae Turturea crescator de pastravi

In Mehedinti au secat chiar si pastravariile

Fenomenul secetei s-a declansat, in nordul Mehedintiului, in urma cu doua luni. De pe-o zi pe alta, izvoarele din care Pastravaria Baia de Arama capta apa in bazine au secat, astfel ca pestii sunt acum intr-un real pericol. Daca pana acum s-a incercat doar salvarea celor mari, de ieri pastravii de primavara sunt in atentia crescatorilor.

Ultimele doua bazine in care mai venea apa au secat ieri-dimineata. Astfel ca, in acest moment, nu mai putin de 40.000 de pastravi mici sunt in pericol de a fi pierduti. "Am fost nevoiti sa deversam pastravul din bazinele de crestere in canalul de evacuare al pastravariei si, cu ajutorul unui aerator, am reusit sa-l mentinem pe canal. Practic, am fost nevoiti sa-i amestecam pe toti, avand pesti de la 50 de grame pana la 600 de grame per bucata", ne-a spus administratorul Nicolae Turturea. Cristina Popescu

"Eu n-as vorbi inca de seceta. Daca ne uitam statistic, aceasta seceta de toamna este prezenta, frecvent, aproape in opt din zece ani.'' Valeriu Tabara ministrul Agriculturii.
5 octombrie 2011, Sursa: Adevarul
Prin utilizarea acestui site sunteti implicit de acord cu Termenii de utilizare
Agentia de stiri Meteo.ro © Copyright 2006-2021 Asociatia pentru Promovarea Economiei Cunoasterii (APEC) & Arhipelago Interactive. Toate drepturile rezervate conform legii
Datele cu caracter personal colectate pe acest site sunt administrate de un operator autorizat inregistrat la Autoritatea Nationala de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal cu nr. 7381.