Mobil Meteo.ro - vremea in Romania, vremea azi, starea vremii maine, prognoza meteo. Duminica, 24 ianuarie 2021 
Prima pagina / Informatii meteo / Romania miroase a desert. Seceta extrema distruge culturile. Meteorologii dau prognoza ploilor

Romania miroase a desert. Seceta extrema distruge culturile. Meteorologii dau prognoza ploilor

E timpul sa vina ploile. Romania se usuca sub soarele care a parjolit de tot multe locuri din tara

Campurile crapate arata ca niste deserturi la Buzau, de exemplu. Aici, doua lacuri mari aproape au secat si odata cu ele au disparut zeci de plante si toti pestii.

Specialistii vorbesc de un dezastru ecologic. In Maramures, in zona orasului Targu Lapus, nu a mai plouat de peste o luna. Fantanile si paraiele au secat, iar oamenii nu au alta salvare decat de la pompierii, care le aduc apa cu cisternele.

Din lacurile Amara si Balta Alba, au mai ramas doar cateva palme de apa. Fara sa ploua de amar de vreme, au secat aproape de tot.

Oamenii vad cum lacurile dispar sub ochii lor.

Specialistii vorbesc de un adevarat dezastru ecologic. Cele doua lacuri afectate de seceta sunt considerate arii protejate de importanta natonala.

La Targu Lapus, in Maramures, si in localitatile apropiate oamenii se asteapta sa se declare stare de calamitate. Depind de apa adusa de pompieri cu cisternele si oamenii, si animalele.

Intr-o localitate invecinata, la Coroieni, paraul care trece prin sat a secat si el aproape in intregime. Autoritatile cauta acum noi izvoare, ca sa realizeze un viaduct, prin care sa transporte apa de la o localitate la alta.

Din pacate, meteorologii nu anunta ploi in zona nici pentru urmatoarele zile.

Prognoza ANM pentru precipitatii si starea solului

La data de 19 septembrie 2011, rezerva de apa in stratul de sol 0-20 cm inregistreaza valori scazute si deosebit de scazute, seceta pedologica fiind moderata, puternica si extrema in Dobrogea si Oltenia, cea mai mare parte a Munteniei si Banatului, sudul Crisanei, sud-estul si local in estul Moldovei, sudvestul Transilvaniei. In Maramures, cea mai mare parte a Transilvaniei, centrul si nordul Moldovei, nord-vestul Munteniei, sud-vestul Banatului, continutul de umiditate prezinta valori satisfacatoare pana la apropiate de optim, anunta meteorologii.

Prognoza meteorologica pentru intervalul 19 - 28 septembrie estimeaza precipitatii slabe, in special in sud-vestul tarii.

In aceste conditii, fenomenul de seceta pedologica se va extinde si accentua in intensitate indeosebi in zonele agricole din sud-estul, sudul, vestul si estul tarii, campania insamantarilor la culturile de toamna (rapita, orz si grau) neputandu-se desfasura astfel in conditii optime de umiditate.

In functie de perspectiva evolutiei conditiilor meteorologice sub aspectul precipitatiilor, Administratia Nationala de  meteorologie va actualiza permanent informatiile privind dinamica fenomenului de seceta pedologica, iar aceste informatii vor fi transmise operational catre autoritatile centrale.
20 septembrie 2011, Sursa: ProTV.ro
Prin utilizarea acestui site sunteti implicit de acord cu Termenii de utilizare
Agentia de stiri Meteo.ro © Copyright 2006-2021 Asociatia pentru Promovarea Economiei Cunoasterii (APEC) & Arhipelago Interactive. Toate drepturile rezervate conform legii
Datele cu caracter personal colectate pe acest site sunt administrate de un operator autorizat inregistrat la Autoritatea Nationala de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal cu nr. 7381.