Mobil Meteo.ro - vremea in Romania, vremea azi, starea vremii maine, prognoza meteo. Duminica, 17 ianuarie 2021 
Prima pagina / Informatii meteo / De ce avem canicula la mijloc de septembrie

De ce avem canicula la mijloc de septembrie

Vara mai staruie o saptamana cu temperaturi ce depasesc 30 de grade Celsius, din cauza aerului tropical venit din Africa. Canicula si lipsa precipitatiilor au consecinte in agricultura, energie si transporturi. Sunt afectate in special culturile de toamna.

Specialistii sustin ca temperaturile mari din luna septembrie au loc pe fondul unui aer tropical care a venit dinspre nordul Africii. Meteorologii sustin ca aerul african domina mai ales sudul si sud-estul continentului, unde temperaturile sunt cu 10 grade Celsius peste mediile climatologice ale mijlocului lunii septembrie. In mod obisnuit, in luna septembrie ar trebui sa avem maximum 25 de grade Celsius in zona sudica si sub 20 de grade in regiunile montane.

"A doua decada a acestei luni a fost caracterizata de un regim termic situat peste cel normal al acestei date, astfel ca in sudul teritoriului s-a atins starea de canicula, cu valori de 35-36 de grade. Valori mari s-au inregistrat luni si marti in sudul Banatului, al Olteniei si al Munteniei si sunt de asteptat si in urmatoarele doua zile", arata Teodora Cumpanasu, specialist la Administratia Nationala de Meteorologie. 

"Vara tarzie" se repeta dupa trei ani

"Din pacate, in acest interval calduros s-a inregistrat si un deficit pluviometric, la nivelul intregii tari, ploi ceva mai multe fiind doar in zilele de 5 si 6 septembrie, cand pe alocuri s-au inregistrat 30 de litri/mp. Vom mai avea ploi mai insemnate pe 19-20 septembrie, cand, tot asa, vor cadea cantitati mai insemnate de precipitatii", a spus meteorologul de serviciu.

Specialistul arata ca Romania a mai avut parte de o "vara tarzie" si acum trei ani, cand in luna septembrie s-au atins 37- 38 de grade Celsius. "Maxima termica absoluta inregistrata in luna septembrie a fost de 43,5 grade la Strehaia, in anul 1946", a spus Teodora Cumpanasu. Prognoza arata ca seceta se va mentine. 

Seceta afecteaza cultivarea rapitei

Canicula are efecte directe in agricultura, mai ales pentru infiintarea culturilor de rapita. "Pentru culturile prasitoare, lipsa apei din sol are efecte mai putin rele. Dar pentru ca acum e perioada propice pentru cultivarea rapitei, deficitul de apa nu permite pregatirea terenului si infiintarea culturilor in conditii optime. Pentru ca nici luna octombrie nu se anunta ploioasa, atunci seceta se poate prelungi si va avea efecte si asupra altor culturi", a spus Elena Mateescu, sef laborator de agrometeorologie de la ANM.

Se navigheaza greu

Un alt efect al caniculei de septembrie este scaderea lacurilor de acumulare de la hidrocentrale, ceea ce scade productia de energie electrica. Pentru ca nu a mai plouat, s-au schimbat si conditiile de navigatie de pe rauri. Pe Dunare, numai nave cu pescajul de pana la 1,4 metri se pot deplasa de-a lungul fluviului, Administratia maritima din Ruse a anuntat ca multe nave asteapta sa-si ridice ancora in porturile Svishtov, Nikopol, Somovit si Ruse din cauza scaderii accentuate a cotelor Dunarii. Ieri, debitul Dunarii la intrarea in tara (sectiunea Bazias) era de 2.550 de metri cubi/secunda, situandu-se sub media multianuala a lunii septembrie (3.800 m3/s).

"Nivelurile de pe sectorul romanesc sunt sub adancimea minima de navigare (cotele etiajului navigabil), la toate statiile hidrometrice de pe sectorul Gruia-Harsova si peste aceste cote pe sectorul Harsova-Tulcea", arata Lavinia Frimescu, specialist de la Institutul National de Hidrologie. Hidrologul mai arata ca debitele Dunarii la intrarea in tara vor creste usor pana la 2.600 metri cubi/secunda pana maine, dar vor scadea din nou. "In intervalul 13-20 septembrie, apele din aval de Portile de Fier se vor situa sub adancimea minima admisa la toate statiile hidrometrice de pe sectorul Gruia- Harsova", a spus Lavinia Frimescu.

Saptamana aceasta va fi tot cald

Prognozele pentru urmatoarea perioada nu arata vreo schimbare in ceea ce priveste regimul termic. Astazi, vremea va fi frumoasa, iar dupa-amiaza se anunta calduroasa in cea mai mare parte a tarii. Va fi canicula in zonele de campie din Oltenia si Muntenia, iar maximele termice vor fi cuprinse intre 27 si 35 de grade, cu cele mai mari valori in Lunca Dunarii, unde si disconfortul termic va fi accentuat. In Bucuresti vor fi 35 de grade la amiaza, ceea ce inseamna ca vor fi cu 8-9 grade peste media climatologica a datei.

Maine, vremea se schimba in jumatatea nordica, unde instabilitatea atmosferica se accentueaza si se racoreste usor. Vor fi innorari temporare si, pe arii restranse, averse, descarcari electrice si vant in rafale. Maximele termice se vor situa intre 25 si 34 de grade Celsius, dar in Lunca Dunarii pot fi si 35 de grade. 

"Maxima termica absoluta inregistrata in luna septembrie a fost de 43,5 grade la Strehaia, in anul 1946.'' (Teodora Cumpanasu meteorolog)

Prognoza

Ultimele ploi insemnate au cazut in 5-6 septembrie, cand pe alocuri au fost si 30 de litri/metru patrat.

Ploi insemnate cantitativ

Prognozele arata ca vor mai cadea ploi in perioada 19-20 septembrie.

Seceta in Oltenia, plaja pe litoral

In satele din Oltenia, culturile nu mai sunt aceleasi din cauza nisipului, potrivit directorului Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (DADR) Dolj, Cristian Costea. "Una e sa ai cultura pe un teren mlastinos, si alta e sa pui porumb si rapita in nisip. Intre Dabuleni si Craiova e chiar numai nisip", a declarat Cristian Costea. Acesta a mers in aceste zile in teritoriu, pentru a analiza situatia. "De la an la an, zona noastra e tot mai desertificata. Inainte de 1989 erau perdele de protectie, ceea ce ii salva pe cultivatori", a adaugat directorul Cristian Costea.

Din punct de vedere meteorologic, specialistii spun ca schimbarile climatice vor continua, dar in niciun caz nu se va ajunge la destertificare. "Noi, fiind pozitionati in apropiere de Marea Neagra, clar nu se va intampla asta. Poate ca arealul plantelor mediteraneene se va extinde la Nord, dar atat", sustine Marinica Ion, adjunct-sef la Serviciul de Prognoza a Vremii Craiova. Potrivit acestuia, in Oltenia s-au inregistrat in ultimele decenii valori de caldura a caror intensitate a depasit limitele cunoscute. Acesta a dat exemplu temperatura de 44,3 grade Celsius, inregistrata la Calafat la 24 iulie 2004, dar si iarna 2006-2007, care a fost una dintre cele mai calde ierni din regiune, din ultimul secol.

Ca urmare a schimbarilor climatice din ultimii ani, toamna vine pe litoral abia spre sfarsitul lunii septembrie. "Ne vom putea bucura de zile mai calduroase si in acest sezon, insa numai in timpul zilei. Chiar daca este mai cald la amiaza, temperaturile din timpul noptii si diminetile se mentin reci", a explicat Vasile Torica, seful Centrului Meteorologic Regional Dobrogea.

Zile de vara la mijlocul unei luni de toamna au mai fost si in anii trecuti, inainte de patrunderea masei de aer cald din Africa. "La 17 septembrie, in 1968, s-au inregistrat 37,5 grade Celsius la Adamclisi si 38,6 grade Celsius la 8 septembrie 1962, la Medgidia", mai spune Vasile Torica. La polul opus, la mijloc de septembrie, am avut si temperaturi sub zero grade Celsius pe litoral. Profitand de temperaturile mai ridicate din ultimii ani in septembrie, hotelierii din Constanta au lansat programul "Litoralul pentru toti", prin care cei ce doresc pot veni sa faca plaja la Marea Neagra toamna. 

"Una e sa ai cultura pe un teren mlastinos, si alta e sa pui porumb si rapita in nisip. Intre Dabuleni si Craiova e chiar numai nisip.'' (Cristian Costea director DADR Dolj)
14 septembrie 2011, Sursa: Adevarul
Prin utilizarea acestui site sunteti implicit de acord cu Termenii de utilizare
Agentia de stiri Meteo.ro © Copyright 2006-2021 Asociatia pentru Promovarea Economiei Cunoasterii (APEC) & Arhipelago Interactive. Toate drepturile rezervate conform legii
Datele cu caracter personal colectate pe acest site sunt administrate de un operator autorizat inregistrat la Autoritatea Nationala de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal cu nr. 7381.