Mobil Meteo.ro - vremea in Romania, vremea azi, starea vremii maine, prognoza meteo. Miercuri, 27 ianuarie 2021 
Prima pagina / Informatii meteo / Schimbarile climatice care ucid

Schimbarile climatice care ucid

Un biolog clujean a lansat o teorie care i-a pus pe ganduri pe savantii din toata lumea: mai multe de jumatate din speciile de vietuitoare sunt in pericol.
Dr. Miklos Balint, cercetator la Centrul de Biologie Moleculara din Cluj a Universitatii Babes-Bolyai si la Centrul de Cercetare a Biodiversitatii si Climei  din cadrul Biodiversitat und Klima Forschungszentrum, BiK-F, Frankfurt am Main, sustine ca cele mai multe specii vor disparea pana in anul 2080. Cauza nu este "mana umana" ci schimbarile climei.

Cercetarea sa, realizata alaturi de colegii germani, arata ca, in cazul estimarilor climatice, facute de grupul interguvernamental de experti privind evolutia climatului (IPCC), pana in 2080, 68-84% din diversitatea genetica a planetei va disparea.

"In primul rand reiese ca diversitatea genetica intraspecifica este sensibila la schimbarile climatice. Pe baza estimarilor IPCC, din cele 9 specii urmarite in lucrarea noastra una sau doua specii vor disparea pana in 2080, iar aceasta disparitie va fi cauzata de schimbarile climatice (si nu de alti factori umani). Daca consideram insa diferentele genetice intraspecifice, pierderile in diversitate pot ajunge la 68-84%. Astfel, in cazul in care discutiile despre efectele schimbarilor climatice se poarta doar la nivelul abundentei speciilor, pierderile reale nu ajung sa fie luate in considerare. Pe langa pericolul disparitiei unor specii exista si pericolul reducerii diversitatii genetice a acestora", spune Miklos Balint.

Studiul sau si al colegilor din Germania a fost publicat recent in una dintre cele mai importante reviste de specialitate din lume, Nature Climate Change. Lucrarea, care abordeaza tema pierderii drastice de diversitate genetica in urma schimbarilor climatice, a starnit ingrijorarea biologilor.

Schimbarea climei "da tonul"

"Schimbarile climatice vor induce schimbari majore in diferite regiuni. Unele vor fi mai umede, altele se vor raci sau se vor desertifica. Speciile care traiesc in aceste regiuni vor avea sanse mai mari de supravietuire, daca diversitatea lor genetica este mai mare, pentru ca se vor putea adapta noilor conditii. In zilele noastre habitatele sunt din ce in ce mai fragmentate si cele ramase devin deseori izolate in urma activitatilor umane. Populatiile care traiesc in habitate fragmentate au sanse mari sa dispara impreuna cu mostenirea lor genetica, deoarece nu vor gasi habitate noi si adecvate in conditiile schimbarilor climatice. Probabil, am ajunge la rezultate similare si in cazul altor specii, de exemplu la diferitele specii de fluturi sau de pesti" spune Balint

Care sunt estimarile?

In cadrul analizelor, Balint a elaborat o estimare climatica pesimista si una optimista pentru anul 2080.

"Desi ambele modele prezic o scadere a diversitatii genetice, in estimarea optimista diversitatea va scadea intr-o masura mult mai mica. Nu este, deci, acelasi lucru, pe care din cele doua scenarii le lasam sa se realizeze. Acesta depinde de noi, de efectele cauzate de activitatile noastre. Pe langa reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera, este foarte important sa luam in considerare si sa intelegem relatiile complexe dintre clima, mediul biotic (flora, fauna) si mediul abiotic. Trebuie, de asemenea, sa acordam o atentie mult mai mare ultimelor habitate naturale sau semi-naturale care mai exista in mediul nostru. Acestea pot reprezenta ultimele refugii pentru speciile afectate de schimbarile climatice. Datorita agriculturii, silviculturii si diferitelor exploatari, atat numarul, cat si conectivitatea si calitatea habitatelor scade in continuu, in Europa Centrala si de Est, si multe dintre aceste habitate devin din ce in ce mai sensibile la efectele schimbarilor climatice" sustine cercetatorul clujean.  

Costuri mari

Disparitia unor specii din arealurilor lor naturale poate crea probleme uriase. Iar reintroducerea lor presupune cheltuieli imense. Un exemplu in acest sens este reprezentat de reintroducerea zimbrilor in habitatele lor naturale din Romania, un process care dureaza de ani intregi si care a costat milioane de euro.
9 septembrie 2011, Sursa: Romania Libera
Prin utilizarea acestui site sunteti implicit de acord cu Termenii de utilizare
Agentia de stiri Meteo.ro © Copyright 2006-2021 Asociatia pentru Promovarea Economiei Cunoasterii (APEC) & Arhipelago Interactive. Toate drepturile rezervate conform legii
Datele cu caracter personal colectate pe acest site sunt administrate de un operator autorizat inregistrat la Autoritatea Nationala de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal cu nr. 7381.