Mobil Meteo.ro - vremea in Romania, vremea azi, starea vremii maine, prognoza meteo. Vineri, 17 septembrie 2021 
Prima pagina / Informatii meteo / Experiment climatic: Un balon cu o teava imensa va pompa apa in atmosfera pentru a raci planeta

Experiment climatic: Un balon cu o teava imensa va pompa apa in atmosfera pentru a raci planeta

Cercetatorii britanici au facut primul pas in constructia unui "vulcan" artificial care va pompa apa in stratosfera, pentru a racori Pamantul.

Suna ciudat, prea indraznet sau chiar SF: un balon de marimea unui stadion de fotbal, suspendat la 20km deasupra Terrei, legat de pamant printr-o teava gigantica care pompeaza tone de particule pe zi in stratosfera, pentru a reflecta lumina soarelui si a raci planeta.

O echipa de cercetatori britanic va face, insa, primul pas in crearea acestui "vulcan" artifical in luna octombrie, cand va realiza primul test important din domeniul geoingineriei.

Scopul principal este mimarea efectul de racorire pe care il au vulcanii atunci cand imprastie particule in atmosfera, reflectand inapoi in spatiu o parte din energia Soarelui. Cercetatorii vor, astfel, sa reduca efectele schimbarii climatice provocate de oameni.

Inainte de constructia balonului gigantic, expertii vor testa sistemul la scara mica. Proiectul este finantat cu 1,6 milioane de lire sterline de catre Societatea Regala.

"Vom testa doar cu apa pura, intr-o cantitatea suficienta pentru a verifica ingineria. Avem nevoie de mai multe cercetari", a declarat principalul autor al proiectului, Matthew Watson, de la Universitatea Bristol.
1 septembrie 2011, Sursa: Realitatea.net
Prin utilizarea acestui site sunteti implicit de acord cu Termenii de utilizare
Agentia de stiri Meteo.ro © Copyright 2006-2021 Asociatia pentru Promovarea Economiei Cunoasterii (APEC) & Arhipelago Interactive. Toate drepturile rezervate conform legii
Datele cu caracter personal colectate pe acest site sunt administrate de un operator autorizat inregistrat la Autoritatea Nationala de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal cu nr. 7381.