Mobil Meteo.ro - vremea in Romania, vremea azi, starea vremii maine, prognoza meteo. Luni, 25 ianuarie 2021 
Prima pagina / Informatii meteo / Uraganul Irene se pregateste sa "mature" Statele Unite

Uraganul Irene se pregateste sa "mature" Statele Unite

Americanii sunt in alerta dupa ce meteorologii au anuntat ca uraganul Irene va lovi coasta Carolina din estul SUA

Aproximativ 65 de milioane de americani se pregatesc sa fie loviti sambata dimineata de uraganul Irene, care va aduce rafale de vant de 153 de kilometri pe ora si ar putea provoca o crestere a nivelului apelor cu 3-4 metri.

UPDATE 21.34 Primarul New York-ului, Michael Bloomberg, a ordonat evacuarea obligatorie a circaa 250.000 de locuitori din mai multe cartiere.

Presedintele Statelor Unite ale Americii, Barack Obama, s-a adresat vineri americanilor, intr-un mesaj public "extrem de serios".

"Daca va aflati pe traiectoria prevazuta a uraganului, este necesar sa luati masuri de precautie, incepand chiar din aceasta clipa. Iar daca primiti ordinul de evacuare, va rog sa-i dati ascultare", a spus Obama, intr-un mesaj catre natiune.

New Jersey a ordonat deja evacuarea a 750.000 de persoane, iar primarul orasului New York a ordonat evacuarea mai multor spitale si azile de batrani si nu a exclus evacuarea unor cartiere intregi in jurul zilei de sambata.

Milioane de persoane se pregatesc pe Coasta de Est a Statelor Unite, in special la New York, pentru sosirea uraganului Irene. Autoritatile din statele cuprinse intre North Carolina si New York au decretat starea de urgenta. În zonele amenintate de uragan traiesc 65 de milioane de persoane.

Pana in prezent, Irene a ucis cel putin cinci persoane in Haiti, Republica Dominicana si in teritoriul american Porto Rico, unde pagubele se ridica la peste 500 de milioane de dolari, potrivit guvernatorului Luis Lortuno. Furtuna a trecut deja de insula Acklins din Bahamas, distrugand 90% din case.

Ochiul ciclonului ar trebui sa atinga sambata dimineata Coasta de Est a Statelor Unite si se va indrepta, duminica, spre New York, unde rafalele de vant de 153 de kilometri pe ora ar putea provoca o crestere a nivelului apelor cu 3-4 metri.

Uraganul a fost retrogradat vineri la categoria a doua pe scara Safir-Simpson, cu cinci trepte, dar Centrul National american al Uraganelor (NHC) prevede o noua intensificare a acestuia, pana sambata.
26 august 2011, Sursa: Adevarul
Prin utilizarea acestui site sunteti implicit de acord cu Termenii de utilizare
Agentia de stiri Meteo.ro © Copyright 2006-2021 Asociatia pentru Promovarea Economiei Cunoasterii (APEC) & Arhipelago Interactive. Toate drepturile rezervate conform legii
Datele cu caracter personal colectate pe acest site sunt administrate de un operator autorizat inregistrat la Autoritatea Nationala de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal cu nr. 7381.