Mobil Meteo.ro - vremea in Romania, vremea azi, starea vremii maine, prognoza meteo. Marti, 26 ianuarie 2021 
Prima pagina / Informatii meteo / Radiatiile de la Fukushima, in apa de ploaie si laptele din Romania

Radiatiile de la Fukushima, in apa de ploaie si laptele din Romania

Radiatiile de la accidentul nuclear de la Fukushima, care a avut loc la inceputul anului in Japonia, au ajuns in cele mai multe zone ale emisferei nordice, inclusiv Romania. Mostrele de apa de ploaie si de lapte luate in tara noastra contineau urme de iod radioactiv in zilele care au urmat accidentului, potrivit unui nou studiu realizat de cercetatorii romani.

Dezastrul nuclear de la Fukushima a inceput pe 11 martie, in urma unui cutremur de magnitudine 9 si unui tsunami. A fost cel mai mare accident nuclear, dupa tragedia de la Cernobil.

Pe 27 martie, Romul Margineanu de la Institutul National de Fizica si Inginerie Nucleara Horia Hulubei (IFIN-HH) din Romania, si colegii sai, au inceput sa colecteze mostre de apa de ploaie din Brasov si din Slanic-Prahova. Pe 5 aprilie au inceput sa colecteze si mostre de lapte de oaie si de capra din aceeasi regiune.

Toate mostrele au fost duse in laboratorul subteran din mina de sare de Unirea de la Slanic-Prahova, pentru analize. In acest mediu cu radiatii minime a fost masurat nivelul de iod si de cesiu.

Niciuna din mostre nu continea cesiu la un nivel detectabil. In schimb, iodul era prezent la un nivel de 0.75 Bq pe litru in apa de ploaie si pana la 5.2 Bq in lapte.

"Nivelul I-131 in laptele de oaie si de capra a fost mai mare decat in apa de ploaie din cauza bioacumularii. Bioacumularea apare atunci cand un organism absoarbe o substanta toxica - chimica sau radioactiva - la o rata mai mare decat se pierde substanta", a explicat Romul Margineanu.

Nivelul a fost, din fericire, sub limitele de interventie. De exemplu, limita pentru apa de baut in Japonia a fost de 300 Bq pentru adulti si copii si 100 Bq pentru bebelusi, pe litru. 

In acest caz, conditiile atmosferice au jucat un rol important in micsorarea radiatiilor. In saptamanile care au urmat accidentului, in Romania au fost doar ploi foarte usoare. Daca precipitatiile ar fi fost mai abundente, ar fi adus mai multe radiatii. Rezultatele studiului sunt publicate in Environmental Research Letters.

Studiul demonstreaza ca norul radioactiv de la Fukushima a calatorit peste 10.000km si sugereaza ca radiatiile la un nivel detectabil au ajuns in cele mai multe zone ale emisferei nordice.

"Lectia pe care trebuie sa o invatam din accidentele nucleare, mici sau mari, este ca trebuie sa imbunatatim conditiile de siguranta si sa venim cu noi solutii care sa poata tina piept noilor riscuri", a declarat Margineanu.
26 august 2011, Sursa: Realitatea.net
Prin utilizarea acestui site sunteti implicit de acord cu Termenii de utilizare
Agentia de stiri Meteo.ro © Copyright 2006-2021 Asociatia pentru Promovarea Economiei Cunoasterii (APEC) & Arhipelago Interactive. Toate drepturile rezervate conform legii
Datele cu caracter personal colectate pe acest site sunt administrate de un operator autorizat inregistrat la Autoritatea Nationala de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal cu nr. 7381.