Mobil Meteo.ro - vremea in Romania, vremea azi, starea vremii maine, prognoza meteo. Sambata, 8 mai 2021 
Prima pagina / Informatii meteo / Furtunile solare ameninta Pamantul!

Furtunile solare ameninta Pamantul!

Cercetatorii americani de la Centrul Spatial de Predictie a Vremii avertizeaza ca o furtuna geomagnetica va lovi Pamantul in aceasta saptamana.

Specialistii spun ca este o furtuna de nivel moderat spre puternic, adica indeajuns cat sa perturbe aprovizionarea cu energie electrica, telecomunicatiile si sistemele de orientare GPS. Oamenii de stiinta au avertizat autoritatile sa foloseasca precaut satelitii, telecomunicatiile si echipamentul electric si de asemenea sfatuiesc guvernul american sa se pregateasca pentru o eventuala intrerupere a functionarii acestora in urmatoarele zile.

"Furtuna magnetica ce se formeaza va fi probabil de nivel moderat, chiar puternic" a declarat Joseph Kunches, cercetator la Space Weather Prediction Center, SUA, potrivit scientificamerican.com.

Astronomii mai spun ca un lant de explozii solare de intensitate mare este asteptat la sfasitul anului 2012. In astfel de perioade, scutul magnetic al pamantului este afectat, iar nivelul radiatiilor solare creste.

In timpul furtunii solare, temperatura Soarelui va depasi 5.500 de grade Celsius.

Avertizari pentru 2013

Oficialii de la NASA au avertizat ca Pamantul va fi lovit in 2013 de explozii solare devastatoare din cauza ca Soarele va ajunge la maximul puterii sale. Acest lucru va cauza dezastre de nivel energetic, in cel mai bun caz posibil, in intreaga lume. Astfel, satelitii artificiali nu vor mai functiona, zborurile vor fi intrerupte, generatoarele de curent se vor supraincalzi si intreaga lume ar puta ramane in bezna. In aceeasi avertizare oficialii de la NASA au spus ca o super furtuna solara poate cauza consecinte catastrofice pentru oameni daca nu vor fi pregatiti.

"Stim ca se apropie dar nu stim cat de rau va fi. Caile de comunicatii prin satelit vor cadea, traficul aerian va fi afectat, sistemul bancar de altfel, computerele noastre si ele, tot ce este electronic va fi afectat. Multe zone vor ramane fara curent electric" a declarat directorul de la Divizia pentru Studiul Soarelui de la NASA, Dr. Richard Fisher.

Carrington Event

Efectele furtunilor solare au avut un impact major in trecut. In 1989, o furtuna solara a lasat sase milioane de oameni din Canada fara curent electric timp de cateva ore. Totusi cea mai mare furtuna solara s-a inregistrat in 1859. Cunoscuta sub numele de "Carrington Event", dupa numele astronomului Richard Carrington care a urmarit fenomenul, furtuna a afectat retelele telegrafice, care au picat, stalpii au luat foc, iar oamenii puteau citi la lumina aurorei boreale. O furtuna de magnitudine silmilara ar putea provoca astazi pagube in valoare de peste 2.000 de miliarde de dolari, potrivit unui raport al Consiliului National de Cercetare din SUA.
9 august 2011, Sursa: Adevarul
Prin utilizarea acestui site sunteti implicit de acord cu Termenii de utilizare
Agentia de stiri Meteo.ro © Copyright 2006-2021 Asociatia pentru Promovarea Economiei Cunoasterii (APEC) & Arhipelago Interactive. Toate drepturile rezervate conform legii
Datele cu caracter personal colectate pe acest site sunt administrate de un operator autorizat inregistrat la Autoritatea Nationala de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal cu nr. 7381.