Mobil Meteo.ro - vremea in Romania, vremea azi, starea vremii maine, prognoza meteo. Miercuri, 27 ianuarie 2021 
Prima pagina / Informatii meteo / Atentie la cremele de protectie solara

Atentie la cremele de protectie solara

Comisarii de la Protectia Consumatorilor au retras temporar de la comercializare produse cosmetice de protectie solara in valoare de 2656 lei. Actiunile de control au fost derulate de la inceputul lunii iulie si au vizat produse vandute de 20 operatori economici. Au fost constatate abateri la 13 firme.

"Pentru abaterile constatate au fost aplicate sanctiuni contraventionale in valoare de 9000 lei la operatorii economici care comercializau astfel de produse incalcandu-se prevederile legale referitoare la comercializarea produselor cosmetice de protectie solara", au precizat reprezentantii Comisaria-tului pentru Protectia Consumatorilor.

Problemele cele mai intalnite au vizat informarea consumatorilor cu privire la caracteristicile produselor comercializate, respectiv informarea consumatorilor in limba romana pentru produsele din import si nerespectarea prevederilor legale in cazul promotiilor.

De exemplu, comisarii au gasit "Lotiune pentru bronzat ELKOS FPS 25, produs in Germania, cu informatii incomplete si incorecte: pe ambalaj se mentioneaza FPS 25, iar pe eticheta cu traducere - FP 15; lipsesc recomandarile adresate consumatorilor constand in fraze de atentionare conform Recomandarii CE 2006/647/CE; eticheta cu informatiile redactate in limba romana e aplicata de importator peste lista ingredientelor".

Recomandari pentru consumatori:
- achizitionati cosmetice numai din magazine si/sau raioane specia-lizate, unde se elibereaza documente de cumparare (factura, bon fiscal, chitanta fiscala), de care vom avea neaparat nevoie in caz de o eventuala reclamatie; produsele originale nu se vand in afara lanturilor de distributie, cum ar fi tarabele sau persoane fizice "cu sacosa";
- majoritatea produselor trebuie sa aiba inscriptionata data de mi-nima durabilitate precedata de expresia "A se folosi preferabil inainte de", urmata de data sau de detalii asupra locului de pe ambalaj unde se afla inscriptionata aceasta data, exprimata fie prin luna si an, fie prin zi, luna si an, si cu cifre arabe;
- anumite produse precum cremele, nu au data de minima durabilitate ci au inscriptionat un simbol (PAO) constand intr-o cutie intredeschisa, pe sau langa care este mentionata perioada dupa deschidere in care produsul poate fi folosit in siguranta, in luni de zile (6, 12 luni de exemplu);
- termenii folositi pentru categoriile de protectie ("protectie redusa", "protectie medie", "protectie ridicata" si "protectie foarte ridicata") sunt utilizati in paralel cu factorii de protectie solara (FPS) asociati pentru a ghida consumatorul in alegerea unei creme de protectie solara corespunzatoare.
19 iulie 2011, Sursa: Monitoruldefocsani.ro
Prin utilizarea acestui site sunteti implicit de acord cu Termenii de utilizare
Agentia de stiri Meteo.ro © Copyright 2006-2021 Asociatia pentru Promovarea Economiei Cunoasterii (APEC) & Arhipelago Interactive. Toate drepturile rezervate conform legii
Datele cu caracter personal colectate pe acest site sunt administrate de un operator autorizat inregistrat la Autoritatea Nationala de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal cu nr. 7381.