Mobil Meteo.ro - vremea in Romania, vremea azi, starea vremii maine, prognoza meteo. Vineri, 5 martie 2021 
Prima pagina / Informatii meteo / Planeta grasa: Gheturile topite de incalzirea globala maresc circumferinta Pamantului

Planeta grasa: Gheturile topite de incalzirea globala maresc circumferinta Pamantului

Pamantul pune "grasime" in jurul "taliei", iar incalzirea globala este de vina. 
 
Gheturile topite din Antarctica si Groenlanda adauga volum oceanelor, iar aceasta apa in plus este trasa catre ecuator, marind circumferinta planetei in acea zona, potrivit cercetatorilor.

Pamantul a "slabit" dupa ultima Epoca de Gheata, care s-a incheiat acum circa 20.000 de ani. In timpul erei glaciare, greutatea calotelor glaciare era atat de mare incat a deformat scoarta si mantaua Pamantului, acesta umflandu-se la mijloc.

Pamantul nu este o sfera perfecta - crusta de la Polul Nord este mai aproape de nucleul planetei cu cativa kilometri decat cea de la ecuator.

"Umflatura" de la ecuator s-a miscorat cu mai putin de un milimetru pe an, potrivit National Geographic. In prezent insa, masuratorile satelitilor GRACE (Gravity Recovery and Climate Experiment), arata ca efectul se inverseaza.

Se pare ca topirea gheturilor de la poli - aproximativ 382 de miliarde de tone pe an - inverseaza efectul de "slabire".
8 iulie 2011, Sursa: Realitatea.net
Prin utilizarea acestui site sunteti implicit de acord cu Termenii de utilizare
Agentia de stiri Meteo.ro © Copyright 2006-2021 Asociatia pentru Promovarea Economiei Cunoasterii (APEC) & Arhipelago Interactive. Toate drepturile rezervate conform legii
Datele cu caracter personal colectate pe acest site sunt administrate de un operator autorizat inregistrat la Autoritatea Nationala de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal cu nr. 7381.