Mobil Meteo.ro - vremea in Romania, vremea azi, starea vremii maine, prognoza meteo. Vineri, 17 septembrie 2021 
Prima pagina / Informatii meteo / Avioanele pot manipula prognoza meteo. De ce ploua sau ninge mai mult langa aeroporturi

Avioanele pot manipula prognoza meteo. De ce ploua sau ninge mai mult langa aeroporturi

Rezidentii care locuiesc langa aeroporturi au parte nu numai de nopti nedormite, dar si de vreme teribila. Un nou studiu sugereaza ca avioanele, atunci cand decoleaza sau aterizeaza, pot induce in mod semnificativ ninsoarea sau ploaia.

Se pare ca, atunci cand avioanele trec in viteza prin formatiunile noroase au un efect similar cu operatiunile de insamantare a norilor, cand cristale de gheata sunt create in atmosfera pentru a produce precipitatii.

Studiul publicat in prestigioasa revista de stiinta Science se bazeaza pe imagini din satelit cu formatiunile noroase aflate in jurul aeroporturilor, a caror comportament a fost evaluat cu ajutorul computerelor.

Efectele secundare ale zborurilor pot fi cel mai mai bine observate in apropierea celor mai aglomerate aeroporturi din lume, ca de exemplu Heathrow, unde mai mult de 1.200 de avioane aterizeaza sau decoleaza in fiecare zi.

Cum se produce fenomenul

Fenomenul se produce cand avioanele intra in viteza prin norii care contin apa foarte rece sau picaturi de apa cu temperatura de - 10 grede Celsius sau mai putin.
 
Atunci cand o aeronava trece prin nor, aerul din spatele aripilor si a elicelor se dilata si se raceste rapid. Aceste scaderi bruste de temperatura sunt suficiente sa inghete picaturile de apa, transformandu-le in cristale de gheata.

In timp, aceste cristale cresc, afectand picaturile de apa vecine. In acest fel, in formatiunile noroase se creeaza o gaura care se mareste timp de mai multe ore, crescand sansele de ninsoare sau ploaie.

Este putin probabil insa ca traficul aerian sa influenteze climatul la nivel global, mai spun cercetatorii. Cu toate acestea nu este pentru prima data cand oamenii de stiinta au vorbit despre o realie intre zborul avioanelor si prognoza meteo.
2 iulie 2011, Sursa: ProTV.ro
Prin utilizarea acestui site sunteti implicit de acord cu Termenii de utilizare
Agentia de stiri Meteo.ro © Copyright 2006-2021 Asociatia pentru Promovarea Economiei Cunoasterii (APEC) & Arhipelago Interactive. Toate drepturile rezervate conform legii
Datele cu caracter personal colectate pe acest site sunt administrate de un operator autorizat inregistrat la Autoritatea Nationala de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal cu nr. 7381.