Mobil Meteo.ro - vremea in Romania, vremea azi, starea vremii maine, prognoza meteo. Sambata, 23 ianuarie 2021 
Prima pagina / Informatii meteo / Caldura va face mai multe victime decat frigul. ZONELE CU CELE MAI MULTE DECESE

Caldura va face mai multe victime decat frigul. ZONELE CU CELE MAI MULTE DECESE

Un studiu realizat in Europa releva faptul ca in jurul anului 2040, numarul mortilor din cauza caldurii va depasi numarul deceselor provocate de frig, informeaza news.yahoo.com. Studiul sugereaza ca pana in anul 2070, incalzirea globala ar putea provoca 15.000 de decese, pe an, provocate de temperaturilor ridicate in randul populatiei din Europa.

De ani de zile, oamenii de stiinta au crezut ca, odata cu incalzirea globala, exista mai putine decese provocate de temperatura, din moment ce valurile de caldura si frig sunt combinate, numarul mare de decese provocate de un val de caldura in timpul perioadelor mai fierbinti fiind compensat de numarul redus de decese din timpul iernilor mai blande.

Insa un nou studiu realizat in Europa releva o alta teorie. Seful coordonator al studiului, Joan Ballester, climatolog la Institutul de Stiinte Climatice din Barcelona, a declarat ca aceasta ipoteza nu poate fi luata in calcul in cazul altor continente.

Calculele lui Joan Ballester arata ca incepand cu anul 2025, Europa va avea, probabil, cele mai putine decese cauzate de temperaturile ridicate din ultima vreme, circa 11.000 pe an. Dar apoi va creste din nou, iar pana in 2070, numarul total al deceselor va fi mai mare.

Cifrele arata ca sudul Europei, in special, va inregistra cresteri mai mari din cauza caldurii in timp ce mortalitatea va scadea in locuri cum ar fi nordul Marii Britanii sau Scandinavia.

Studiul, publicat de Nature Communications, a luat in calcul numai decesele provocate de caldura si frig, nu si pe cele provocate de inundatii, seceta si furtuni.

Jonathan Patz, director al Institutului de Sanatate Globala de la Universitatea din Wisconsin, a declarat ca in SUA s-au inregistrat mai putine decese cauzate de frig decat in Europa. Iar acest lucru poate insemna, in opinia sa, ca Statele Unite ale Americii vor inregistra mai multe decese din cauza temperaturilor ridicate decat din cauza frigului mai devreme decat in Europa.

Jonathan Patz a mai spus ca studiul realizat de Joan Ballester "este esential in domeniul schimbarilor climatice si al sanatatii".
24 iunie 2011, Sursa: Realitatea.net
Prin utilizarea acestui site sunteti implicit de acord cu Termenii de utilizare
Agentia de stiri Meteo.ro © Copyright 2006-2021 Asociatia pentru Promovarea Economiei Cunoasterii (APEC) & Arhipelago Interactive. Toate drepturile rezervate conform legii
Datele cu caracter personal colectate pe acest site sunt administrate de un operator autorizat inregistrat la Autoritatea Nationala de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal cu nr. 7381.