Mobil Meteo.ro - vremea in Romania, vremea azi, starea vremii maine, prognoza meteo. Vineri, 16 aprilie 2021 
Prima pagina / Informatii meteo / Marti are loc solstitiul de vara: Ce nu stiati despre el

Marti are loc solstitiul de vara: Ce nu stiati despre el

Solstitiul de vara va avea loc anul acesta marti, 21 iunie, la ora 20:16. In aceasta zi, Soarele se va afla cel mai sus pe cer la mijlocul zilei, fiind cea mai lunga zi a anului.

In acelasi timp, in emisfera sudica, va incepe oficial iarna.Pentru ca soarele se va afla atat de sus pe cer, durata zilei va fi cea mai mare din intreg anul. De fapt, in Cercul Arctic, care cuprinde nordul Alaskai, nordul Canadei, mare parte din Groenlanda si nordul Norvegiei, Suediei si Finlandei, soarele va ramane deasupra orizontului acum timp de 24 de ore, fenomenul fiind cunoscut si drept "soarele de la miezul noptii". Insa, cel mai devreme rasarit de soare si cel mai tarziu apus nu coincid cu solstitiul de vara. Pentru latitudinile nordice, cel mai devreme rasarit de soare a avut loc pe 14 iunie, iar cel mai tarziu apus va avea loc pe 27 iunie.

Daca insolatia - totalul energiei primite de la soare - ar fi singura responsabila de temperaturi, ar trebui ca acum sa trecem prin perioada cea mai fierbinte a anului. Dar atmosfera din regiunile temperate continua sa primeasca mai multa caldura decat reflecta in spatiu, o situatie care dureaza o luna sau mai mult, in functie de latitudine. Totusi, ea depinde de climatul local, iar cele mai multe zone din emisfera nordica trec prin cea mai fierbinte perioada la sfarsitul lunii iulie. Un proces invers are loc dupa solstitiul de iarna din decembrie. Cele mai multe zone trec prin cea mai rece perioada in ianuarie.

In timpul solstitiului de vara, soarele isi opreste miscarea aparenta spre nord si incepe calatoria de sase luni spre sud. Va trece ecuatorul la echinoctiul de toamna, trecand in emisfera sudica pe 23 septembrie, iar pe 21 decembrie va avea loc solstitiul de iarna, cand durata noptii va fi cea mai mare.
21 iunie 2011, Sursa: Realitatea.net
Prin utilizarea acestui site sunteti implicit de acord cu Termenii de utilizare
Agentia de stiri Meteo.ro © Copyright 2006-2021 Asociatia pentru Promovarea Economiei Cunoasterii (APEC) & Arhipelago Interactive. Toate drepturile rezervate conform legii
Datele cu caracter personal colectate pe acest site sunt administrate de un operator autorizat inregistrat la Autoritatea Nationala de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal cu nr. 7381.