Mobil Meteo.ro - vremea in Romania, vremea azi, starea vremii maine, prognoza meteo. Sambata, 8 mai 2021 
Prima pagina / Informatii meteo / Eruptie solara spectaculoasa. Se asteapta o furtuna geomagnetica

Eruptie solara spectaculoasa. Se asteapta o furtuna geomagnetica

Observatorul SDO al NASA a filmat o explozie solara imensa, care a avut loc marti, 7 iunie. 

Explozia a durat timp de trei ore, potrivit astronomului C. Alex Young, de la NASA Goddard Space Flight Center. 

SDO a surprins eruptia solara in lungimi de unda diferite. Eventimentul este clasificat drept o explozie solara de Clasa M-2, adica o furtuna solara medie, care nu pune in pericol satelitii sau infrastructura de pe Terra. Ea ar putea crea insa o furtuna geomagnetica puternica miercuri. Furtunile geomagnetice pot duce la aparitia mai multor aurore decat in mod normal.

"Nu este nimic ingrijorator. Este doar frumos, extrem de frumos", spune astronomul in videoclipul in care prezinta explozia solara.

Ejectia coronala de masa se indreapta catre Pamant, la o viteza de circa 5 milioane de km pe ora. "Datorita unghiului sau, insa, efectele asupra Pamantului vor fi destul de mici", spun cercetatorii misiunii SDO.

Soarele trece, in prezent, prin perioada activa a ciclului sau de 11 ani.
8 iunie 2011, Sursa: Realitatea.net
Prin utilizarea acestui site sunteti implicit de acord cu Termenii de utilizare
Agentia de stiri Meteo.ro © Copyright 2006-2021 Asociatia pentru Promovarea Economiei Cunoasterii (APEC) & Arhipelago Interactive. Toate drepturile rezervate conform legii
Datele cu caracter personal colectate pe acest site sunt administrate de un operator autorizat inregistrat la Autoritatea Nationala de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal cu nr. 7381.