Mobil Meteo.ro - vremea in Romania, vremea azi, starea vremii maine, prognoza meteo. Duminica, 17 ianuarie 2021 
Prima pagina / Informatii meteo / Vin caldurile!

Vin caldurile!

Schimbarile climatice se vor face simtite mai repede decat s-a estimat pana acum. Fara sa dea exemple de temperaturi, Institutul de Mediu de pe langa Universitatea Stanford arata ca, pana la jumatatea secolului, chiar si in verile cele mari racoroase temperaturile inregistrate vor fi cu mult mai mari decat acum 50 de ani.

Temperaturile medii din lunile de vara vor creste constant in urmatoarele decenii din cauza incalzirii globale, sustin cercetatori de la Universitatea Stanford, dupa analiza a cel putin 50 de modele climatice, inclusiv computerizate, si studierea datelor de arhiva provenind de la statii meteorologice din lumea intreaga, relateaza Agerpres. In urmatorii 60 de ani, schimbarile climatice vor afecta Europa, China si SUA, in timp ce in Africa tropicala, Asia si America de Sud temperatura medie va incepe sa creasca in lunile de vara chiar peste doua decenii.

Tropicele se vor incalzi atat de repede, incat in urmatoarele trei decenii doua treimi din sezonul de vara vor fi extrem de calduroase pe intreaga planeta, releva rezultatele studiului amintit. "Conform prognozelor noastre, regiuni mari de pe glob se vor incalzi atat de repede, incat pana la jumatatea secolului chiar si in verile cele mari racoroase temperaturile inregistrate vor fi cu mult mai mari decat acum 50 de ani", afirma conducatorul stiintific al studiului, Noah Diffenbaugh, de la Institutul de Mediu de pe langa Universitatea Stanford.

Cresterea considerabila a temperaturilor sezoniere va afecta grav sanatatea umana si agricultura, avertizeaza el, evocand in acest context canicula din 2003 care a ucis circa 40.000 de oameni numai in Europa.

In plus, cresterea temperaturii de vara la latitudinile medii poate conduce la o scadere cu o treime a recoltei de porumb si soia, in conditiile unei accelerari a cresterii concentratiei de dioxid de carbon in aer, care favorizeaza incalzirea globala. Deteriorarea situatiei legate de asa-numitele "gaze cu efect de sera" a determinat aprecierea anului trecut drept cel mai calduros din istoria observatiilor meteorologice de catre expertii Administratiei Nationale pentru Oceane si Atmosfera din SUA (The National Oceanic and Atmospheric Administration - NOAA).
8 iunie 2011, Sursa: Ziarul de Iasi
Prin utilizarea acestui site sunteti implicit de acord cu Termenii de utilizare
Agentia de stiri Meteo.ro © Copyright 2006-2021 Asociatia pentru Promovarea Economiei Cunoasterii (APEC) & Arhipelago Interactive. Toate drepturile rezervate conform legii
Datele cu caracter personal colectate pe acest site sunt administrate de un operator autorizat inregistrat la Autoritatea Nationala de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal cu nr. 7381.